Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Mam zamiar stawiać akwarium 150cmx80cmx60cm w którym chcę trzymać nasze pyszczaki w takim składzie:

Nimbochromis livingstoni

Dimidiochromis compressiceps

Capadichromis borley kadango

Pseudotropheus flavus

Pseudotropheus crabro

Pseudotropheus acei

co sądzicie o takim składzie ewentualnie w jakich grupach mógłbym je trzymać i czy z Wasze doświadczenia to w takim szkle wogóle ma rację bytu.

Chodzi mi jeszcze po głowie:

Labidochromis caeruleus

ale to chyba już była by przesada.Z góry dziękuję za opinie.

Opublikowano

dno spore, jest litrów też, ale wahał bym się przy nimbo, dimidio i crabro...

to może tak : mój crabro miał 21,5 cm, dimidio teraz ma trochę ponad 4 lata i ma 21 nimbo też tyle urośnie. Wg mnie mocno na granicy rozsądku...a jeśli już tak to wtedy odpadają acei i flavusy

Opublikowano

Tak na zdrowy rozsądek to w pełni masz rację ale cierpię chyba na tę chorobę co nie którzy z nas chcę tego i tego i dlatego piszę tutaj aby spokojne głowy takie jak Twoja wylały mi kubełek zimnej wody.Tak myślałem i myślałem i raczej z rezygnuję z dimido;nimbo wydaje mi się samica ciekawsza na i ten sposób polowania może udało by mi się zobaczyć.Napiszcie w przypadku rezygnacji z dimido jest możliwość trzymania w tej obsadzie acei i flavusy,oczami wyobraźni wydaje mi się iż byłoby w miarę kolorowo borley czerwony;acei niebieski;flavus,crabro coś koło żółtego.

Opublikowano

Rozumie że zaczynasz przygodę z Malawi? A już mieszasz rybcie. C. Borley to grupa non-mbuna a pozostałe to grupa mbuna. Na początek proponuje alboe jedną grupę albo drugą. Jeżeli wybierzesz non mbune to zobacz jakie masz piękne gatunki np Placidochromis electa, Copadichromis ivory mloto, Protomelas taeniolatus Boadzulu, Sciaenochromis fryeri, Othoparynx lithobates bleck orange.

A jeżeli zdecydujesz sie na ryby z grupy mbuna to masz bardzo szeroki wybór np

P acei, P flavus lub chailosi, M msobo magunga, M chilumba Maison Reef,

Opublikowano

Twoje szkielko jest inne ;) pod wskazane drapieżniki niezbyt się nadaje ale możesz np zamiast nich dodać Sciaenochromis fryeri jako zębatą część zbiornika i dalej albo iść albo w non - Mbuna albo w Mixa dodając z wymienionych ryb.

Copadichromis borleyi ale nie większe Kadango tylko mniejsze Mbenji

i coś na dno do wyboru z Placidochromis lub Aulonocara

uzupełniając to rybami mięsożernymi z Mbuna

flavus pasuje

caeruleus pasuje

pozostałych bym nie brał.

Osobiście dałbym taki układ:

Copadichromis borleyi Mbenji 1 na 5

Scieanochromis fryeri ( standard a nie iceberg ) 1 na 2

Placidochromis phenochilus Mdoka 6 szt

Pseudotropheus flavus 1 na 4

Labidochromis caeruleus 1 na 4

Twoje akwarium najbardziej nadaje się właśnie na Mixa lub łagodniejszą Mbuna. Pod drapieżniki jednak lepsze są długie baniaki.

Obsad złożonych z Mbuna no i non - Mbuna można komponować dziesiątki bo szkło daje tu spore możliwości.

Opublikowano

W Malawi siedzę już trochę aktualnie udało mi się swoją piękniejszą połowe namówić na powiększenie swojego dotychczasowego akwarium 450l na w/w zbiornik i miałem nadzieję,że ten litraż będzie wystarczający aby wpuścić tam Dimido;Nimbo;Acei aby w toni pływały a Dimido i Nimbo od lat mnie pasjonują a teraz piszecie,że to za krótkie chyba się rozpłaczę gdyż na długość już nie mam gdzie iść w swoim pokoju.W tym nowym zbiorniku chciałem pomieszać obie grupy nie przesadzając z ilością a tu Harisimi oblał mnie wanną zimnej wody,że to za krótkie.

Opublikowano

Mieszać możesz ;) ale jednak mniejsze ryby niż Dimidio i Nimbo. A wybor jest ogromny. Tak wiec się nie załamuj tylko przemyśl to na spokojnie. Możesz oczywiście się wypiąć na nasze rady :P ale radzimy z serca i doświadczenia.

Opublikowano

1.A na taki litraż gdybym się zdecydował trzymać jedynie Nibo;Capadichromis borley kadango;Pseudotropheus flavus to też będzie niedobrze?

2.Nibo wpuszczony do takiego zbiornika będzie tłukł resztę czy po prostu będzie mu ciasno i z tego względu odradzacie mi skład który pierwotnie wymyśliłem?

3.Obsada którą podałeś mi Harisimi jest naprawdę fajna kolorowo,Mdoka zabija wyglądem,Frejka do wytrzebienia maluchów.Dzięki

Opublikowano

Tu nie chodzi tak bardzo o ilość ryb co o wielkość nimbo. Agresja też nie jest bez znaczenia gdyż podczas tarła bywają egzemplarze bardzo agresywne a że to silna jak tur ryba cios od niej często dla mniejszych ryb równa się kraina wiecznej spiruliny ;)