Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Po dwóch miesiącach od zalania akwarium prezentuje się następująco:

out.php?i=726515_dsc-0038.jpg

out.php?i=726510_dsc-0035.jpg

Najpierw miałem bujne okrzemki, potem pojawiły się zielenice ale też sinice, po zaciemnieniu pojawiły się jakieś czarne narosty a dzisiaj znowu zobaczyłem sinice. Więcej zaraz opiszę w dziale o glonach.

Po dodaniu rdzawych samiec saulosi, który zaczął się wybarwiać zrobił się znowu żółty. Teraz inny znacznie podrósł i już zaczyna ciemnieć i panoszyć się po akwa co mnie strasznie cieszy :)

Opublikowano
Filtr nie zbiera tylko gówienek które zbierają się w dwóch miejscach (przy przedniej szybie i pod cyrkulatorem). Czy w Waszych akwa też tak jest czy może gówienka są wciągane przez zewnętrzny?

..pozbyłeś się filtra wewnętrznego!! Ale dołóż ze dwie rurki do tego cyrkulatora i gęstą gąbkę!! Będziesz miał jednocześnie cyrkulator i mechanik!! .Wtedy gąbka będzie tuż nad piaskiem ( ok.3-5). Wylot zewnętrznego ustaw lekko w dół na przednią szybę a wylot mechanika - cyrkulatora do góry leciutko na tylną szybę... Wtedy wewnętrzny będzie Ci wciągał odchody!! A możesz wtedy wspomóc się falownikiem aby wymiatał Ci w stronę wewnętrznego - cyrkulatora!!! Pisałeś ,ze po włączeniu cyrkulatora ( powinien działać jednak cały czas) pojawiają się bąbelki powietrza....Przyczyną może być ( tak było u mnie ) to ,że spotyka się strumień wody wyrzucany z jednego i drugiego filtra!! Wtedy pełno jest w akwarium bąbelków ..Wyjście jest takie jak napisałem..Skierować wyloty na przednią i tylną szybę aby się nie " zderzały"..Ponadto można zmniejszyć przepływ filtra zewnętrznego ( biologa) bo on nie muś mieć bardzo silnego przepływu:))

• 2 miesiące temu...
Opublikowano

http://https://www.youtube.com/watch?v=kcYI4qHWduI&feature=youtu.be

Moje urwisy coraz mocniej się próbują. Przesyłam krótki filmik z walki. Sorki za ostrość (obiektyw manual) i czystość a raczej brudność szyb (okrzemki się zaczęły pojawiać a czyszczenie dzisiaj zrobiłem).

Zaraz wrzucę drugi filmik już po sprzątaniu.

Zrobiłem też przemeblowanie i teraz jest uważam ciekawiej. Wywaliłem korzeń i ustawiłem skały wyżej odrobinkę. W obecnej formie jest już ponad miesiąc ale wcześniej coś nie mogłem wrzucić zdjęć...

Drugi filmik: