Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam.

Saulosi + Maingano + Yellow

Chciałbym się dowiedzieć czy podane osobniki będą do sobie pasować i czy dla początkującego akwarysty z Malawi tak obsada będzie dobra? Chyba ze polecacie 3 gatunki które bardziej do sobie podpasują ewentualnie akwarium 2 gatunkowe ale z większa liczbą rybek.

Docelowo przy 3 gatunkach chciałbym mieć w akwarium około 15-18 rybek bo więcej raczej to już przesada na taki zbiornik z tego co wyczytałem...

Akwarium o standardowych wymiarach mianowicie 150x50x50, Filtracja: kubełek JBL1500(2 kosze ceramiki i 2 gąbki), wewnętrzny pompa cyrkulacyjna z gąbką służąca jako mechaniczny filtr, podłoże piasek żółty z lasu, i kilka kamyków granatowo podobnych. Jest zalane wodą od 6 dni i teraz przyszedł czas na zastanowieniem się nad gatunkami które będą odpowiednie...

PS.

wiem ze jest masę podobnych tematów ale nigdzie nie umiałem znaleźć odpowiedzi na temat podanych wyżej trzech gatunków ponieważ wszędzie wynikają dyskusje na całkowicie inne tematy...

Opublikowano

Wybrałeś dość standardowe ( aczkolwiek piękne gatunki ) w tym szkiełku można już poszaleć z Mbunikami, więc przemyśl wybór posiłkując się galerią.

Opublikowano
Wybrałeś dość standardowe ( aczkolwiek piękne gatunki ) w tym szkiełku można już poszaleć z Mbunikami, więc przemyśl wybór posiłkując się galerią.

Oglądałem już rożne gatunki i jako moją pierwsza przygodę z malawi chciałem zacząć z łatwymi w utrzymaniu rybkami. A druga sprawa to jest kwestia kosztów, ponieważ bardziej "egzotyczne" gatunki swoje kosztują za sztukę, a boje się tego ze z jakiś powodów mogą paść...

Choć możecie zaproponować jakieś gatunki które są ciekawsze od moich standardowych.

Opublikowano

No to zaczynaj tak jak uważasz za stosowne ... rybki które podałeś są bez wątpienia piękne a dla kogoś kto ich jeszcze nie miał nie są ostukane ;).

Opublikowano

mogę zrobić akwarium 4 gatunkowe? Mianowicie:

Maingano + Yellow + P. acei + Rdzawy/Saulosi

chyba ze w innym połączeniu lepiej będą do siebie pasować ? I jak u nich jest z dietą?

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Ile ryb mam zakupić by utworzyć ładne haremy w przyszłości i by była maksymalna liczba ryb w akwarium?

Maingano 7-10szt? by utworzyć 1+4?

Yellow -10-15szt? by zrobić 2+6

Saulosi coral 20? i tu chciałbym by bylo z 3/4 +4 samice dla każdego

po przeprowadzeniu w przyszłości selekcji chciałbym by zostało w akwarium jak najwięcej ryb ale na tyle by sobie wzajemnie nie przeszkadzały.