Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

Właśnie zostałem szczęśliwym posiadaczem akwarium Juwel Trigon 350 -http://www.juwel.pl/produkt,zestawy-akwariowe-trigon-350,15.html.

W środku siedzą 2 filtry – pierwszy obsadzony w rogu filtr JBL - http://www.zoologiczny.sklep.pl/JBL_Cristal_Profi_i100__25_23_22___6141 , 2 filtr Fluvel U4 - http://www.zoologiczny.sklep.pl/Fluval_U4_filtr_wewnetrzny_do_akwariow_i_terrariow___8566.

W związku z tym chciałbym pokusić się o założenie hodowli pyszczaków. Zacząłem czyta różne artykuły oraz fora poświęcone pyszczakom, aby moja hodowla czuła się jak najlepiej w moim akwarium. Nie ukrywam, że zależy mi aby ryby czuły się dobrze ale również cieszyły oko – wydaje mi się to sprawą oczywistą . Niestety od ilości wiadomości oraz różnych, czasem sprzecznych opinii zakręciło mi się tylko w głowie i stwierdziłem, że wiem, że nic nie wiem  Czytając różne opinie powstało w mojej głowie mnóstwo pytań na które nadal nie znam odpowiedzi.

Zdaję sobie sprawę, że nie ma określonego przepisu na hodowlę rybek – pyśków, ale wierzę, że znajdzie się osoba, która pomoże mi wystartować.

Zadając pytania będę wskazywał również to, co mnie interesuje.

W takim wypadku może zacznę od podkładu – piasku. Z tego, co wiem można stosować piasek kwarcowy i wapienny. Ja osobiście chciałbym zastosować piasek o ziarnistości 0,1 i tu pytanie który piasek jest lepszy czy kwarcowy czy wapienny a dokładnie chodzi mi o to czy rodzaj pisaku (kwarc lub wapien ma wpływ na parametry wody) czy oba są obojętne dla wody i ryb a pozostanie tylko kwestia mojego wybory oraz zasobu portfela. Jak warstwa piasku powinna być maksymalnie ?

Kolejne pytanie dotyczy filtracji – oczywiście większość osób - hodowców ryb zgani mnie za filtry wewnętrzne twierdzą, że nie odrastają do pięt filtrom zewnętrznym – rozumiem, ale to kwestia bezpieczeństwa. Ponieważ nie chciałbym, aby 350 l wody wydostało się poza akwarium  Miałem już przykrą sytuację z filtrem zewnętrznym mimo tego, że był zawór zwrotny…. No dobrze ale wracając do tematu – pytam ponieważ jak wiadomo filtr JBL jest tylko mechaniczny i nie posiada ceramiki tylko gąbki za to Fluvel ma ceramikę, gąbkę, watę i wkład węglowy - czy muszę coś zmienić w filtrach ? czy wyjąć wkład węglowy czy może zostać ? Czy JBL może zostać jako mechaniczny czy muszę do 1-2 lub 3 koszyków dodać ceramikę zamiast gąbki ,a jak tak to jaką ??? Czy mogą być kuli czy walce ? tu może zabrzmieć to śmiesznie dla znawców, ale ja nie bardzo wiem, czym się różnią i jakie to ma znaczenia. Czy w Fluver może być ceramika kulkowa tak jak w oryginale czy musze ją zmienić a jeżeli tak to na jaką ?

Kolejne moje pytanie to kwestia zaczęcia z wodą – chodzi o zaszczepienie bakterii jak to zrobić czy wystarczy że dodam preparat do wody i będę ją filtrował 2 tygodnie przed wpuszczeniem ryb czy muszę dodać coś bezpośrednio do filtra ? Prośba o informacje, jakie preparaty mam dodać na start i w jakich ilościach (w moim przypadku) i czy muszę to powtórzyć przed wpuszczeniem ryb i czy 2 tygodnie starczy na filtrację. Dodatkowo czy mam wymienić część wody przed wpuszczeniem ryb i w jakiej ilości ? Również jak już będą ryby to czy wodę ma podmieniać - co tydzień czy co 2 tygodnie i w jakiej ilości.

Dobrze więc filtrację, piasek i wodę na star mamy już za sobą – chyba ? – bo może coś przeoczyłem – będę wdzięczy za dopełnienie, jeżeli coś przeoczyłem.

W akwarium oprócz skał chciałbym zastosować niewielką ilość roślin i z tego co doczytałem mogę zastosować Anubiasa ??? W związku z tym jakie preparaty najlepiej stosować do tych roślin żeby nie szkodziły rybom i parametrom wody ??? Skoro już doszedłem do parametrów wody to nachodzi mi kolejne pytanie jakie preparaty stosować aby woda miała odpowiednie parametry – z tego co czytałem to pyśki lubią twardą i zasadową wodę i jak taką najlepiej uzyskać aby ryby czuły się dobrze (czy stosować preparaty i jakie) ?  Jak już ciągnę temat wody to czy przy podmianie mogę stosować wodę kranową ??? I jeszcze jedno jak często odmulać dno ?

Jeżeli mamy już za sobą piasek, rośliny, filtrację, wodę i odmulanie mogę przejść do obsady akwarium. Jak już wcześniej wspomniałem zależy mi na tym, aby ryby czuły się dobrze w moim akwarium ,ale również cieszyły oko. Jeżeli chodzi o dobór obsady to chciałbym uzyskać maksymalnie dużą różnorodność kolorystyczną przy zachowaniu takich kształtów ryb, które mi się bardzo podobają – takie kształt - http://tablica.pl/oferta/aulonocara-fire-fish-pyszczaki-malawi-slask-ID2ZjRD.html,

SUPER RYBY Aulonocara Mbuna Pyszczak Pyszczaki (3745243834) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje.@@AMEPARAM@@http://img06.allegroimg.pl/photos/400x300/37/45/24/38/3745243834@@AMEPARAM@@06@@AMEPARAM@@37/45/24/38@@AMEPARAM@@3745243834

, http://www.akwarium.pl/index.php/pl/zapowied-kolejnego-numeru.html oraz taki kształt - http://tablica.pl/oferta/zebra-chilumba-maison-reef-pyszczaki-malawi-ID2TUGt.html + pyszczak yellow, który bardzo podoba się mojej dziewczynie  Z tego co doczytałem to nie wszystkie gatunki można ze sobą łączyć tz. Pyszczki z jeziora Malwi z Pyszczakami z jezioraTanganiki – wiem, że też są pyszczki z Mumbai oraz Saulosi itd

Co do doboru obsady to zależy mi na propozycjach maksymalnej ilości ryb do mojego akwarium z naciskiem na to żeby po osiągnięciu docelowego/maksymalnego rozmiaru, cześć ryb nie musiała być odłowiona. Chciałbym zacząć hodowlę od małych rybek a nie gotowców w postaci wyrośniętych osobników.

Z góry dziękuję za pomoc – mam nadzieję, że znajdzie się doświadczony hodowca który chętnie pomoże mi zacząć ,odpowiadając obszernie – łopatologicznie na moje pytania a nie dośle mnie do linków z artykułami czy opiniami. Jak również dopełni brak mojej wiedzy – ponieważ mogłem coś przeoczyć lub nie wiedzieć, że warto o to zapytać 

Pozdrawiam wszystkich hodowców rybek a zwłaszcza pyszczaków.

Mam nadzieję, że admin nie zbanuje mnie za ten post i ilość tekstu jaki naskrobałem  Oczywiście pozdrowienia dla admina 

Opublikowano

Jeśli już wybrałeś że chcesz mieć Malawi to szkoda że wybrałeś takie akwarium nie dość że drogie to jeszcze dla pysi średnio dobre bo wiele gatunków odpada z racji krótkich wymiarów.

Co do filtracji to wiadomo że kubełek lepszy, filtr JBL kompletnie niepotrzebny jako mechanik ciężko będzie miał to ogarnąć jak możesz to jeszcze go oddaj i zamiast niego kup coś takiego

AQUAEL TURBO 2000(N)FILTR WEWNĘTRZNY2000l/h 109405 (3814088781) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje.@@AMEPARAM@@http://img01.allegroimg.pl/photos/400x300/38/14/08/87/3814088781@@AMEPARAM@@01@@AMEPARAM@@38/14/08/87@@AMEPARAM@@3814088781

tańszy i wydajniejszy.

Piesek może być zwykły z Castoramy.

Co do wody to dodaj bakterie i zakup testy na ten temat jest dużo wątków gdzie dokładnie jest to opisane.

Rośliny akurat anubiasy to nie jest idealny wybór zwykła trawka jest zdecydowanie lepsza.

Ryby które akurat pokazałeś nie możesz połączyć a ta http://tablica.pl/oferta/zebra-chilu...i-ID2TUGt.html niestety nie nadaje się do tak małego akwarium.

I poczytaj FAQ tam jest naprawdę wiele ważnych informacji

Opublikowano

Dzięki za odpowiedz ale niestety nie miałem możliwości wyboru akwarium, bo odziedziczyłem je po porzednim właścielu mieszkania :) Co do filtrów to muszą zostać te co są bo siędzą już 1,5 roku i nie mam możliwości oddania :( Mógłbyś mi wskazać gatunki jakie nadają się do mojego akwarium i jaką ilość mogę hodować ?

Z góry dzięki i pozdrawiam

Opublikowano

Dzieki za podpowiedź ale juz znalazłem sprzeczne informacje.....Kolega wcześniej napisał ze moje akwarium jest słabe do hodowli pyszczakow....a w opisach do których mnie skierowales jest info ze powinno byc szerokie dno. Jak patrzę na swoje akwarium to mam wrażenie ze moje dno jest szersze od prostakatnych akwariow....? Wiec jak akwarium jest dobre dla pyszczakow ? Pozdrawiam

Opublikowano

Te ryby zajmują terytoria dzieląc przestrzeń między siebie, im jej więcej tym lepiej.Narożne wg mnie trudniej urządzić, chociaż na forum jest kilka tematów od osób które trzymają pyśki w takich zbiornikach. Można poszukać pod tym kątem.Ten baniak traktowałbym objętościowo jak 240l.

Opublikowano

Rozumiem, dzieki za odpowiedz. A co do TLDR to jasna sprawa dla osoby która zajmuje sie tym od lat....ja osobiście wole zadać więcej pytań jak początkujący a nie tylko ze ma akwarium o ....literach i ......filtrów jaka obsada. Nie bardzo rozumiem jak osoby początkujące mogą opierać swoją hodowle na informacji jaka obsada... Pozdro

-- dołączony post:

A czy załoga Łodzi to miała byc wskazówka dla mojej obsady ? Pozdro