Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Nie. Akwarium roślinne to niższe ph, miękka woda, podłoże, substraty, to zupełnie inna bajka klimatyczna. Nie do połączenia w ten sposób. Efektem takiego błedu byłoby zniszczenie akwarium i metna woda.

Można na odwrót, niektóre rośliny spróbować z pyszczakami ale nie pyszczaki w roślinnym.

Opublikowano

To prawda. Ale jakie rośliny można trzymać z pyszczakami. Chciałbym zrobić akwarium z korzeni i jak najwięcej roślin. Może się coś takiego udać?

Opublikowano

Nurzaniec śrubowy, rogatek - to nawet natywnie występuje w Niassa. Poza tym jakieś anubiasy dają radę i może twarde zwartki - ale tego nie próbowałem.

Opublikowano

Cryptokoryna, anubiasy, żabienice, microsoria są wytrzymałe. Tylko jedna ważna uwaga, anubiasy i microsoria są często wiązane do lignitu bo ładnie to wygląda i tak prawidłowo się je sadzi a ten kamień nie może być przez swoje właściwości w malawi.

-- dołączony post:

To prawda. Ale jakie rośliny można trzymać z pyszczakami. Chciałbym zrobić akwarium z korzeni i jak najwięcej roślin. Może się coś takiego udać?

Twoje wyobrażenie o akwarium pasuje do pielegniczek zamiast pyszczaków. To zarośnięty klimat z korzeniami, występują również w Afryce i równie kolorowe gatunki. Ale to już zajrzyj na fora o pielęgniczkach typowo. Dobrze sie zastanów co tak naprawdę chcesz bo zależy Ci na zarośniętym zbiorniku żebyś potem nie żałował. Tu gadamy o klimacie malawi.

Opublikowano

Powiem że na razie nie zdecydowałem się na konkretny biotop przeglądałem różne fora i napisałem kilka tematów odnośnie jaka obsada, rośliny, parametry itp. Bardzo podobają mi się pyszczaki ale nie bardzo klimacik malawi. Moje parametry wodociągowe są takie:

pH = 7.6

gH = średnio twarda, 236 mlg CaCO3/dm3

Parametrów nie chce zmieniać, dlatego szukam rybek odpowiednich i pomyślałem o pyszczakach tylko trochę zniechęca mnie klimat skałek bez roślin ale to jest kwestia gustu i pewnie przekonania się. Zbiornik mam 100x40x40. I tak się zastanawiam czy można w takim litrażu trzymać dwa samce? Myślę o pyszczakach złocistych.