Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam wszystkich!!! Właśnie zakonczyłem rozłupywanie łupków filitowych aby zrobic z nich tło, co prawda nie udało mi się uzyskać dużych tafli ale myślę że z 5cm też się coś poskłada. Moje kolejne pytanie dotyczy do czego przykleić ten łupek czy to musi być spienione PCV czy może to być szyba wyciągnięta z okna (bo takowe akurat posiadam). CZytając posty na forum widze że wszyscy kleją na pcv a ja poprostu nie chcę generować dodatkowych kosztów, ale jeśli to konieczne to trudno trzeba zacisnąć pasa i kupić. Moje kolejne pytanie to (o ile można zastosować szybę) to jak ja zamocować aby nie wywierała nadmiernego nacisku na ścianę zbiornika?

Opublikowano

mozesz zastosowac szybe okienna, musisz tylko bardziej uwazac przy wkladaniu calosci do akwarium ze wzgledu na wieksza kruchosc tejże

jak juz wszystko posklejasz, to mozesz calosc przykleic do tylnej szyby akwarium kilkoma kroplami silikonu ( nie za duzo, bo moze zechcesz kiedys to odkleic ) a nastepnie podsypac piaskiem i podeprzec kamieniami

Opublikowano

Dokładnie tak jak sys napisał- do szkał łupek lepiej się przyklei - silokon lepiej chwyta szkło niż PCV ale konstrukcja jest bardziej delikatna a włąściwie podatna na uszkodzenia podczas manewrowania całoscia

Opublikowano

nie przesadzaj z oszczędzaniem bo za jakiś czas dołożysz 5 razy więcej, fajniejszy jest do tych celów jest materiał trochę plastyczny, łatwiejszy w obróbce i poręczniejszy w manewrowaniu tłem (w dużym zbiorniku tło jest naprawde ciężkie + jeszcze szyba = tragedia). Kup sobie PCV. Lekkie, nie pęknie, przetniesz czymkolwiek, fajnie się do niego klei. Na szybie nakleisz kamienie jedne cięższe inne lżejsze, oprzesz o dno, pojawi sie nierówność, zrobi dziwne naprężenie i ....

Opublikowano

Popieram przedmówców, nie ma co oszczędzać tym bardziej że może Cie to nieźle w przyszłości kosztować. Jeśli chcesz moge odsprzedać rewelacyjny Ceresit CR 65, zostało mi go troche po budowie swojego tła. Bez najmniejszego problemu przykleisz nim kamloty do PCV po które bedziesz musiał skoczyć już sam :wink: