Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Na stronę i forum Klubu Malawi zaglądam już od jakiegoś czasu chłonąc dostępna tutaj wiedzę i nadszedł czas abym przedstawił się. Mam na imię Sebastian i od kilku lat bawię się w akwarystykę. Z pielęgnicami miałem już wcześniej do czynienia, ale były to gatunki z Ameryki Środkowej. Od jakiegoś czasu baaardzo mnie kusi biotop Malawi i chciałbym rozpocząć przygodę z pyszczkami. Dysponuję 250 L szkiełkiem o wymiarach 100x50x50. W najbliższym czasie chcę zrobić samodzielnie tło wewnętrzne i pomału zastanawiam się, co mogłoby pływać w moim zbiorniku. Mam już kilka pomysłów, ale o to będę pytał w dziale obsady. Pozdrawiam

• 3 miesiące temu...
Opublikowano

Zbiornik zalany 01.03.2014 i dojrzewa sobie. Trochę informacji na jego temat.

Akwarium: 250 L (100x50x50)

Ogrzewanie: grzałka Aquael 300W

Filtr zewnętrzny JBL Crystal Profi e900

Filtr wewnętrzny: Aquael Turbo 750

Oświetlenie: 1x39W Sylvania Aquastar (częściowo przysłonięta folią aluminiową)

Podłoże: piasek rzeczny

Obsada: To początek mojej przygody z Malawi, więc będzie coś sprawdzonego:

1. Saulosi + rdzawy lub

2. Maingano + yellow

Na razie woda dojrzewa. Wczoraj mierzyłem parametry (testy kropelkowe JBL) i wyszło:

pH 7,8

KH 11

NH4 <0,05

NO2 1

NO3 40

Twardość i pH wody korygowałem sodą oczyszczoną, ponieważ w kranie mam miękką wodę (KH 5, GH 6).

Dołączam zdjęcie zbiornika zrobione telefonem. Jak będę miał aparat to wstawię fotkę o lepszej jakości.

post-14383-14695716761553_thumb.jpg

post-14383-14695716761669_thumb.jpg

• 3 tygodnie później...
Opublikowano

Dziękuję za zainteresowanie i liczne komentarze ;). A tak na poważnie to przez weekend zrobiłem przemeblowanie w akwarium. Poprzestawiałem trochę kamienie i zrobiłem lepsze zdjęcie. Obecnie wygląda to tak jak na załączonych zdjęciach.

Sprawdziłem parametry wody, które przedstawiają się następująco:

pH 7,8-8,0

NH4 <0,05

NO2 0,05

NO3 20

Woda dojrzewa przez miesiąc, po parametrach widać, że cykl azotowy jest już na ukończeniu. Za tydzień planuję wpuścić ryby. Dostałem ofertę z Tan-Mal i moja dotychczasowa koncepcja obsady wzięła w łeb :).

post-14383-14695716939992_thumb.jpg

post-14383-14695716943749_thumb.jpg