Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam wszystkich forumowiczów!!! Pragnę skożystać z Waszego doświadczenia. Pytanie nr 1, czy na dno zbiornika należy położyć styropian jeżeli mam zamiar do akwarium włożyć kamienie, czy wystarczy poprostu ułożyć je na piasku?

Pytanie nr 2, Czy ktoś z Szanownych forumowiczów zna jakiś dobry sposób na rozłupywanie łupków filitowych tak aby uzyskać duże i cieńkie tafle? Bo jak narazie to wychodzi mi żwirek filitowy.

Opublikowano

1. pyszczaki kopią i jak podkopią ci duży kamień położony na piasku to możesz mieć w domu basen - ja na dnie akwarium mam taflę 1 cm styropianu (dla pewności połóż - co ci zależy, to koszt ok. 2 zł)

2. robiłem samodzielnie tło z filitu naklejanego na spienione PCV - najlepiej łupie się duże kawałki kamienia, weź ostry przecinak z szerokim ostrzem (czyli bardziej jak szpachelka niz szpikulec - im dłuższe ostrze (większa powierzchania) wbijać sie będzie w kamień tym większe kawałki uzyskasz. Nie możesz walić w kamień byle gdzie, łupiąc wyczuj jak w poszczególnych kamieniach układaja sie "słoje" czy warstwy i tak pukaj, jeżeli tłuc będzie poszczególne warstwy w poprzek i bez zastanowienia to nic nie zrobisz albo narobisz tylko mniejszych kamulców nie nadających się na tło, tafle nie muszą być cieniutkie - fajne są ok. 2 cm bo mają swoją strukturę (nie są gładkie) i wtedy masz tzw. efekt 3D.

POWODZENIA

Opublikowano

1) Tak jak pisal kolega wyzej

2) Moze nei jestem zbyt oryginalny a moja rada na niewiele sie zda, ale ja bylem u kamieniarza, ktory za dwa piwka pocial mi kamloty, jak chcailem..

Opublikowano

Styropian jak najbardziej nadaje sie na wysadzenie dna akwa, lecz moim zdaniem bardziej funkcjonalne są gąbki pod panele. Koszt standardowej płyty 50x100 jest podobny do styropianu, gąbka sie nie kruszy, łatwo ją formować, jest niewidoczna w akwa a gdy pysie podrosną i zaczną kopać w piasku nie bedziesz miał śniegu na powierzchni akwa.