Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Zieleń malahitowa nei powinna ubić bakterii azotowych. Ale uwaga- są sygnały,że stosowanie ww. wpłýwa bardzo negatywnei na rozrodczość ryb.

Żeby mieć pewność co do stanu filtracji, sprawdź rutynowo NH4, NO2, NO3.

Dziś dodałem do jednego koszyka w filtrze wewnętrznym węgiel aktywny. Przed włożeniem do akwarium wypłukałem go w bieżącej wodzie i włożyłem do filtra i martwi mnie trochę, bo woda mi się czarna zrobiła i piasek też troszkę czarny. I mam pytanie czy to minie samo po jakimś czasie??.

• 3 miesiące temu...
Opublikowano

Witam

Zacząłem leczenie moich ryb lekiem baktoforte i metrionidazolem w osobnym zbiorniku 112L główne 250L. Ryby zaczęły padać, na początku osowiałe przyczajone w kryjówkach.Potem pływały na dnie na boku i padały 5 szt. ogólnie. same saulosi. mam jeszcze metriaclime fire fish i callainos małe sztuki one wyglądają na zdrowe.Dodałem do głównego sam baktoforte 4 tabletki. Mam pytanie teraz do was, bo piszecie że dodać węgiel po leczeniu,ale nigdzie nie mogę znaleźć czy ryby mogą być wtedy w akwarium czy nic im nie będzie od tego węgla? Po użyciu węgla wsadzę Bactozym. Ile trzeba trzymać węgiel w akwa? Czy mogę go powiesić w środku akwarium w woreczku przy filtrze tak jak ktoś już pisał. Mam tetre 1200 i jak cokolwiek przy niej robię to zaczyna cieknąć. Dzięki za pomoc. Pozdrawiam

Opublikowano
Witam

Zacząłem leczenie moich ryb lekiem baktoforte i metrionidazolem w osobnym zbiorniku 112L główne 250L. Ryby zaczęły padać, na początku osowiałe przyczajone w kryjówkach.Potem pływały na dnie na boku i padały 5 szt. ogólnie. same saulosi. mam jeszcze metriaclime fire fish i callainos małe sztuki one wyglądają na zdrowe.Dodałem do głównego sam baktoforte 4 tabletki. Mam pytanie teraz do was, bo piszecie że dodać węgiel po leczeniu,ale nigdzie nie mogę znaleźć czy ryby mogą być wtedy w akwarium czy nic im nie będzie od tego węgla? Po użyciu węgla wsadzę Bactozym. Ile trzeba trzymać węgiel w akwa? Czy mogę go powiesić w środku akwarium w woreczku przy filtrze tak jak ktoś już pisał. Mam tetre 1200 i jak cokolwiek przy niej robię to zaczyna cieknąć. Dzięki za pomoc. Pozdrawiam

Węgiel najpierw dobrze wypłucz pod bieżącą wodą a potem w woreczek i do akwarium najlepiej w okolice wylotu z filtra żeby przepływ był. Rybciom nic nie będzie potrzymaj to z tydzień w akwarium potem wyjmij powinno być dobrze.

Opublikowano
Dzięki za szybką odpowiedz. Czy dodawać po węglu Bactozym?

Ja po kuracji węglem zastosowałem bakterie startowe na gąbki i do kubełka takie:

AZOO 11in1 SUPER BIO-BACTERIA 60ml bakterie super (3965654564) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje.@@AMEPARAM@@http://img10.allegroimg.pl/photos/400x300/39/65/65/45/3965654564@@AMEPARAM@@10@@AMEPARAM@@39/65/65/45@@AMEPARAM@@3965654564