Skocz do zawartości

jak prawidłowo wystartować zbiornik 940 l

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

filtry zasypane, matrixem, ceramiką i żwirem koralowym, jako pierwszy wkład gąbka. jak zbiornik dojrzeje uzupełnię filtry o purigen i włączę lampę uv. do akwa wlałem nitrivec i wpuściłem ryby startowe w ilości 25 gupików, planowana docelowa obsada w połowie grudnia.

Opublikowano

A chętnie. Zakładając akwarium filtrację biologiczną opierasz na wkładach filtracyjnych a nie głownie na tym co siedzi "w wodzie". Oczywiście,że nitrosomonas występują powszechnie i są obecne na powierzchni piasku, dekoracji itp. ale znakomita większość pracujących dla nas znajduje się we wkładach filtra. Min. dlatego,że światło uv im szkodzi, a trudno o sensowny przepływ natlenionej wody przez podłoże.Dlatego twierdzę,że lampa uv w obiegu nie wpłynie negatywnie na biologię. A są przesłanki ku temu,że wpłynie nawet pozytywnie bo pośrednio podniesie wskaźnik ORP.

• Dziękuję 1
  • 2 tygodnie później...
Opublikowano

odczyn parametrów wody po 3 tygodniach z obsadą startową 27 gupików, w kubłach po 2 l matrixa ,gryz koralowy, ceramika i gąbka. po zarybieniu docelowym dorzucę purigen.

testy wykonane odczynnikami kropelkowymi JBL.

nh4 - poniżej 0,05

no2 - poniżej 0,01

no3 - 6-7

gh - 9

kh - 9

ph - 7,8

co skorygować, podnieść ph do 8-8,2. podejrzewam, że cykl azotowy jeszcze nie zamknięty, wykrywalne nh4 i no2

Opublikowano

Cykl azotowy nie zamknięty ponieważ nh4 wykrywalne. Natomiast jeżeli chodzi o no2 to zauważyłem , że nawet przy zamkniętym cyklu azotowym testy kropelkowe JBL wykazują no2 na poziomie 0,01 i tym bym się nie przejmował.