Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Andrzej wyjaśnij proszę dlaczego twierdzisz że jest za mały do 315l. U mnie w 450l chodził JBL 900 i spokojnie dawał sobie radę przy 20szt i to wcale nie małych.

.Sławku..Choćby dlatego ,że jego wydajność jest mniejsza jak podane 1000l/h. A zależy to jeszcze od tego co za wkłady będą w tym filtrze..Skoro kolega planuje większy litraż akwarium to sensowne wydaje się aby wydajność filtra była większa!! Wiem..Są jakby dwie szkoły..Jedni wolą jak filtr zewnętrzny pomału sobie pracuje i ma to też uzasadnienie..Ale w pewnym momencie może okazać się ,że jednak nie bardzo on jest wydajny..A przy większej jego wydajności zawsze można ją ograniczyć do potrzeb..Odwrotnie już nie..

-- dołączony post:

... i jak wiadomo zewnętrzny to nie tylko biolog..Ale spełnia jednak też w jakimś stopniu rolę mechanika..I pomijając to ,że stosujemy wewnętrzne to i zewnętrzny ma też wpływ min. na klarowność wody..Masz rację Sławku ... Mniejszy też da radę... Ja nie powiedziałem ,że nie da a ,że jest zbyt mały ( wydajność).. A z takiej praktycznej strony to wiemy,że jednak większy jest po prostu lepszy:)) I po co za jakiś czas zmieniać na większy?:))