Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Czy ktoś może używa wkładu biologicznego o takiej strukturze ????:

http://www.akwarystyczny24.pl/azoo-active-filter-4in1-1l-biologiczny-wklad-do-filtra-w-akwarium-o-szerokim-spektrum-dzialania-p-2606.html

Czytałem i dobrze go zachwalają.

Ja eksperymentalnie wsadziłem to złoże do nowego akwarium i powiem, że bardzo szybko zaczął się cykl azotowy. 3 tyg i juz prawie zamknięty.

Nie wiem, jak to się bedzię zachowywało przy biologicznym oczyszczaniu akwarium z rybami dlatego stąd moje pytanie.

Wkład wsadziłem do jednego z korpusów w instalacji narurowej przy korpusie z matrixem oraz FBF.

Opublikowano

póki co woda kryształ i parametry książkowe. Przy spadaniu NO2 nie drastycznie rośnie NO3 (akwarium dojrzewa) Przepływ ustawiony bardzo delikatnie przez to złoże. Zobaczę co się bedzie działo jak w baniaku będą rybcie.

Opublikowano

po tygodniu obserwacji woda kryształ.

Pewnie duża zasługa 2 filtrów sznurkowych, ale nie rośnie NO3. Zachwycający szok. Ryb 34 szt

Pozostałe parametry wzorowe. Ryby sie trochę ocieraja o piasek ale to, że sa w nowym zbiorniku. Ogólnie ryby sa w dobrej kondycji. Jedzą, kopulują, walczą o terytorium. Zastanawia mnie ta opinia o obniżaniu NO3 - póki co nie rośnie. C.D.N

Opublikowano

Wkład na pewno godny uwagi,szkoda że tak późno się o nim dowiedziałem :/ Ale przy pierwszym czyszczeniu filtrów zrobie podmianę wkładów.

Jakiej wielkości jest ten wkład?

Zastanowiło mnie jeszcze zdanie "Ryby sie trochę ocieraja o piasek ale to, że sa w nowym zbiorniku." Czy nie są to pierwsze objawy wrednej paskudnej ospy?