Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Jaka powinna być tzw. nadfiltracja zbiornika z pysiami, jeżeli oczywiście mozna ten temat jakoś generalizować (zkladam, ze zbiornik ma ilościowo obsade O.K.), i czy istnieją różnice w tym temacie w zależności od gatunków?

Opublikowano

trochę genaeralizować można choc podawane parametry dotyczą tylko przepływów. Wielkości złoża bio nie można generalizować bo tu wpływ ma już zbyt wiele czynników czyli wielkość, przepływ i rodzaj użytego wypełnienia oraz oczywiście obsada a nawet dekoracje.

Co do samego przepływu to tutaj tak się przyjmje że przy pyszczakach filtracja powinna mieć co najmniej możliwość 2,5-3 krotnego przefiltrowania całej wody w akwa w ciągu godziny i podkreślam że jest to wartosć minimalna i trzeba brać pod uwage przepływ faktyczny a nie podawany przez producenta na filtrach bo ma on niewiele wspólnego z przepływem faktycznym, praktycznie przy kubełkach spokojnie można dane o przepływie podane na opakowniu podzielić n pół i wychodzi nam wartość zbliżona do faktycznej.

Ja osobiści jestem zwolennikiem przepływów mocniejszych tak w granicach 5 krotności akwa - przez pewnien czas w jednym z moich akwa miałem przepływ rzedu 9 wielkości akwa na godzine i było oki oczywiście trzeba go było odpowiednio rozproszyć