Skocz do zawartości

Węgiel aktywowany a glony

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witajcie.

Dzisiaj zobaczyłem dość dziwne zjawisko w swoim akwarium.

Od początku.

Podmieniam wodę w swoim akwarium 576l poprzez filtrację narurową. Woda leci prosto z kranu do baniaka nie przechodząc przez żadne węgle itp. Jednak po ostatniej podmianie tydzień temu woda zrobiła się lekko mleczna dlatego postanowiłem zrobić filtr do podmian. Filtr składa się z 2 korpusów 10 cali. W pierwszym jest wkład polipropylenowy a w drugim węgiel aktywowany.

Wczoraj zrobiłem podmianę i wszystko jest ok z wyjątkiem, że moje krasnorosty, które do tej pory były ciemno bordowe to nocy zamieniły się w piękne zielone.

Nie byłbym sobą gdybym nie zbadał PO4. Węgiel uwalnia do wody PO4 dlatego to właśnie jego podejrzewam o zmianę kolorystyki w swoim akwa. Do tej pory PO4 było u mnie na niewykrywalnym poziomie a test mój pokazuje od 0,02 w górę. Pomyślałem, że pewnie teraz będzie wykrywalny, ale nie jest. PO4 dalej nie do określenia i zastanawiam się co się stało z moimi krasnorostami.

PO4 było na niewykrywalnym poziomie czyli możliwe, że bardzo blisko zera. Po podmianie PO4 mogło wzrosnąć choć dalej nie wykrywalne ale ten poziom może już wpłynął na barwę glonów.

Co więcej tło, które było brązowe od okrzemek zaczyna barwić się na zielono. Sinice to nie są na pewno bo azot w okolicy 15 mg\l.

Po zmętnieniu wody w zeszłym tygodniu do łask wrócił unimax 500 i to on teraz będzie pełnił rolę głównego biologa.

Dla walczących z okrzemkami:

Wyczytałem, że glony te występują w silniejszym natężeniu w zbiornikach gdzie azot wysoki a fosfor zerowy.

Aby mieć ładne glony zielone potrzeba zachować odpowiednią ilość fosforu względem azotu.

• Dziękuję 2
Opublikowano

Witaj.

Jak wiadomo gorszej jakości węgiel aktywowany wydziela do wody fosfor.

Za czasów holendra przeprowadziłem testy na kalibrowanych wzorcach i porównałem je z wynikami badań z Instytutu Rolnictwa.

Wiedziałem, że P04 mam na poziomie 3ppm, a N03 30ppm. Z kompleksowej analizy badań dane się potwierdziły. Tylko jedno ale w akwarium mamy też inny fosfor niż P04, którego nie zmierzymy testem na wyżej wymieniony test. Co za tym idzie mamy w akwarium fosfor mimo iż test równy jest zeru. Glony aby przetrwać w akwarium potrzebują niewykrywalnych ilości makroelementów. Z natury w naszych zbiornikach nie mamy roślin wyższych, a walka z glonem mija się z celem. Jeżeli posiadamy hydroponikę jesteśmy w stanie zapewnić zużycie makroelementów. W jakim stopniu jeszcze nie wiem, ale jestem na etapie nawożenia malawi. Pierwsze dane opublikuję nie wcześniej niż za 3 miesiące. Na razie podałem potas i troszkę magnezu.

Jeżeli założyłeś nowy wkład sznurkowy to mógł być to efekt zmętnienia wody. Czasami też to obserwowałem.

Co do walki z okrzemkami to od roku w filtrze mam absorbent na krzemiany. jakiś szczególnych efektów nie zaobserwowałem.

Czy zielony glon= odpowiedni poziom fosforu do azotu po części tak ale w jakim stopniu ja się nie podejmę interpretacji. Testowałem pół roku temu kotnik 112 l z wodą z 300l. W dużym akwarium nie miałem zielonych glonów tylko i zawsze okrzemki. Natomiast 112 różniła się oświetleniem i tam miałem zielone glony. Oczywiście filtracja była inna ale woda powiedzmy była ta sama.

Pozdrawiam.

• Dziękuję 1
Opublikowano

Nie wiedziałem, że gorsze wydzielają fosfor a lepsze nie. Mam wkład węglowy chyba za 10 czy 15 zł, już nie pamiętam.

Co do fosforu też nie wiedziałem, że występuje w wersjach niewykrywalnych przez testy.

Kiedyś znalazłem na naszym forum informację, że okrzemki u użytkownika X występują w akwarium bez roślin natomiast po zasadzeniu roślin pojawiły się glony zielone.

Akurat mi nie przeszkadza, że glony zrobiły się zielone. Powiem więcej, cieszy mnie to :)

Co do zmętnienia wody to nie wiem, czy winna była wymiana wkładu na nowy ponieważ nie pierwszy raz wymieniam a sytuacja taka miała miejsce pierwszy raz.

W zeszłym tygodniu podałem nawóz mikro Easy Life Profito właśnie po to by wspomóc glony zielone z racji, że z czasów kiedy prowadziłem HT przedawkowanie mikro kończyło się zielenicami. Tutaj w malawi dopiero po podmianie wody przez węgiel nastąpił rozwój glonów zielonych.

Przerabiałem również absorbent na krzemiany i nic to nie zmieniło. Najdziwniejsze jest to, że zmiana barwy przebiegła w nocy bo wczoraj wieczorem jeszcze było brunatno a dziś już zielono.

Opublikowano

Z tym węglem to był taki skrót myślowy. Chodzi o to z tego co pamiętam o proces produkcji węgla aktywowanego.

Z tego co piszesz wcześniej podałeś mikroelementy, żelazo na pewno po powiedzmy po 2-3 dniach jakby to napisać "rozchelatowało " się czyli przestało być w akwarium. Mianowicie przy ph powyżej 7,5 nie działało. Następnie fosfor z węgla aktywowanego wywołał w połączeniu z mikroelementami zamierzony efekt. Tak mi się wydaje.

Zasadzenie roślin w naszym biotopie nie sądzę aby diametralnie przyczyniło się do namacalnych zmian. Z tego co pamiętam przy Ht rośliny tygodniowo potrafią pobrać ok 10 ppm N03 i ok 1 ppm N04. U nas te wartości są na granicy błędu pomiarów.

Czemu w nocy nastąpiła przemiana, może dlatego że wszystkie te czynniki nastąpiły w tym czasie.

Pozdrawiam.

Opublikowano

Nie jestem ekspertem w dziedzinie biologii ale dziś trochę myślałem nad tym zjawiskiem.

Zaszły 3 zmiany w moim akwarium w zeszłym tygodniu:

- dodanie dużej biologii w postaci Unimaxa500 pełnego ceramiki

- dodanie mikroelementów

- podmiana z węglem aktywnym.

Być może nie ma sensu dumać dlaczego bo i tak pewnie się nie dowiem ( za wiele zmiennych ) ale cieszy mnie ten fakt niezmiernie :D

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Na YT jest test węgli. Z tego co pamietam najlepiej wypadł JBL. Ja uzywam fluvala z zoolitem i nie widze póki co zmetnień. Proponuje cos takiego do korpusu filtracyjnego przy wlewaniu wody do akwa. http://www.woda.com.pl/index.php?p283,fceb10-pusty-wklad-10-cali-obudowa-do-zasypania-zlozem.

Wkładasz w to torebki z wkladami węglowymi i bardzo ładnie filtruje.