Skocz do zawartości

efektywne podwyższenie ph

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Mam takie podłoże w swoim podstawowym akwarium. Nie zauważyłem by wpływało to na podwyższenie pH, jeżeli to bardzo nieznacznie.

Co do buforowania to tak, ale co do skali tego buforowania - ?.

Wydaje mi się, że 1 lub 2 litry w filtrze (mimo że woda przepływa przez niego) jeżeli ma znaczenie to naprawdę niewarte zachodu.

Reasumując - bez sody raczej się nie obejdzie.

• Dziękuję 1
Opublikowano

Jaki to zachód kupujesz wkładasz i czyścisz jak ceramikę ;). Powierzchnia dla baterii jest również fajna bo to bardzo porowaty materiał.

• Dziękuję 1
Opublikowano

No da się ;) jak się ma mało ryb, stała podmianę, dużo grysu i w kranie dobre KH dla ryb ( choć nie dla nerek i czajników ;)). W sumie gdybym się pogodził z tym 8 dKH zamiast 10 to bym u siebie nie używał sody do tej pory.

-- dołączony post:

Arkady tak w ogóle jakie masz KH w akwarium i w kranie ?

Opublikowano

Przepraszam za zwłokę, ale byłem na szkoleniu.

Nie mam testu i jak tylko zakupię to podam twardość.

Podpowiedzcie, czy mogę w takim wypadku do koszyka 2213 (pojemność 3 litry) władować gryz koralowy. 2228 byłby wówczas jako biolog (czy nie będzie za mało). Gdyby było to kupiłbym używanego 2228, który zastąpiłby 2213.

Dzisiaj obsadę powiększyłem o 5 niewielkich samic yellow (aktualnie 19 sztuk).

Opublikowano

2213 z grysem to nic innego niż biolog alkaizujący wodę. Ceramika jest zapewne lepszym materiałem od grysu jako podłoże dla bakterii ale nie zmienia to faktu że już z biobalami mógłby porywalizować.

Opublikowano

No ale i baniak słusznych rozmiarów. Do 450l wystarczy 1 kg, czy więcej kupić? Docelowo ten materiał wyląduje w 2228, więc i przepływ wody będzie przez niego większy.