Skocz do zawartości

Wszystko jest źle :O

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

kunta zdecydowanie przejęzyczenie

nabe nie mam innych testów, tylko paskowe. Sprawdzę co wyjdzie tak z ciekawości.

Opublikowano

Chyba źle sie wyraziłam, mam kropelkowe z jbl (z nich sa powyższe testy) i jeszcze paskowe z których juz nie korzystam.

Mam nadzieje, że te jbl dobre są, bo już się zdenerwowałam.

• 1 rok później...
Opublikowano

Wracam po czasie z problemem.

Byłam na dłuuuuugich wakacjach. Przez ten czas akwarium zajmował sie ktoś. Część rybek nie przezyła, zostało 6.

Zbadałam wodę i

no3 120-250

no2 0,2

Od razu rzuciłam sie podmieniać wodę, ale to No2 mnie zastanawia. Akwarium mam 3 lata, były problemy z No2 ale po waszych radach już było w normie. I teraz znów regres.

Jak często teraz wymieniać i ile.

Opublikowano

Nie dziwota - poziom NO3 120-150 mg/l uznaje się za śmiertelny dla większości ryb akwariowych.

Te NO2 masz zapewne z "niemania sprzątania".

Sugeruję koleżanko podmianki by zejść do 20 mg/l NO3 no i generalne płukanie gąbek usuwanie tego co w kupie kamieni no i płukanie wkładów w całym kubełku. Zapewne woda i piasek śmierdzi - przydałby się odmulacz np Microbe Lift Gravel & Substrate Cleaner - odmulacz do podłoża w płynie.

Ten poziom azotynów =0,2 mg/l jest na granicy szkodliwości i od tego rybcie nie zdychały - po sprzątaniu powinno szybko wrócić do poziomu niewykrywalnego.

Opublikowano

Przy tak wysokim No3 podmień 1/3 część wody i tak przez kilka dni. Jeżeli podmienisz więcej wody ryby mogą tego nie wytrzymać, nastąpią zbyt duże skoki parametrów. I tak jak przedmówca napisał odmulacz i czyszczenie filtra.