Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

jedno pytanie - fbf-y są bardzo "uczulone" na zanieczyszczenia mechaniczne.

jak będzie z parametrami gdy filtr ten popracuje jakiś czas i nałapie kupek ryb?

Opublikowano

Nie mam pojęcia... jeszcze;)

Cyrkulacja jest tak skierowana, że nieczystości lądują na gąbce filtra po prawej stronie.

Na razie testy nie wykazały zmian (zostały mi tylko NO2 i NO3). Dobrze, że zwracasz uwagę bo przypomniałem sobie, że piasek do prób wsypałem ze świderkami, zapomniałem o nich i tak zostało:D Muszę je wyłowić.

Opublikowano

Cześć, pomysł bardzo ciekawy i prosty w swej prostocie.

Yaro poniósł kwestię

jedno pytanie - fbf-y są bardzo "uczulone" na zanieczyszczenia mechaniczne.

jak będzie z parametrami gdy filtr ten popracuje jakiś czas i nałapie kupek ryb?


Tak się zastanawiam, czy przez otworki robione igłą te kupki dadzą radę się przecisnąć? Jeśli nawet, to czy efekt końcowy nie będzie taki, że tak kupka wyląduje ostatecznie na gąbce chroniącej wirnik?

Opublikowano

Pomysł jest genialny w swojej prostocie. Jeżeli mowa o zanieczyszczeniu piachu to chyba tylko przez drobniuteńkie pyłki no bo nie przez kupska. Tak czy siak pomysł super !

Opublikowano

W ogóle nie ma sensu się tym przejmować bo wszystkie śmieci zostaną w końcu rozdrobnione i wypłukane przez filtr. Jeśli w piachu znajdą się np. cięższe kawałki żwiru to niektóre źródła nawet sugerowały dodanie na dnie tego filtra jakiś drobnych kamieni.A co do świdrów, cóż - są wszechobecne, np. u mnie żyją we wszystkich filtrach a czasem znajdywałem je w pompie.

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

    • Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.


×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.