Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam jestem nowa na tym forum i od około 2 miesięcy mam akwa z pyśkami. Moje pytanie dotyczy dodawania soli do takiego biotopu, czy jest taka konieczność, jeśli tak to jakie to są dawki?

A tak na marginesie moje akwarium przeżywa teraz atak okrzemek :(

Opublikowano

Nie dodawaj soli jest ona nie potrzebna. W przypadku niskich wartości Twardosci węglanowej i PH możesz dosypać sody oczyszczonej ale musisz znać parametry swojej wody w akwarium i w kranie.

Opublikowano

Aqua Dur jest zbędny gdy lejemy kranówkę o wiele lepiej zastosowac tylko sodę lub chemiczne preparaty o tym działaniu. Niezbędne jest stosowanie tej soli gdy przygotowujemy wodę za pomocą filtra osmotycznego ale przy popularnych pysiach raczej jest to zbędne.

Opublikowano

No chyba ze się ma taką kranówkę jak ja.

Bez filtra RO nigdy nie mogłem mieć dobrych parametrów wody.

A wszystko przez jedną rzecz - kopalnie wapieni w moim mieście i woda o twardości ogólnej 60 do 70 stopni.

Opublikowano

pytałam o zwykłą sól kuchenną

słyszałam taką opinie od hodowcy od któego mam rybki i tłumaczył mi, że każdy organizm ma w sobie sól a słodka woda ją wypłukuje i dlatego on do swoich akwa dodaje roztwory soli. ja miałam kiedyś zebry i także dodawałam sól ale jeśli chodzi o pyszczaki to wolałam zapytać ponieważ miałam już z nimi problem, troche chorowały, część nie przeżyła i niechciałabym tego znowu powtarzać.

Jeśli chodzi o wodę w moim akwarium to przedstawia się to następująco TwW 11, TwO 18, ph 8, temp. 26st.C a woda w kranie tragedia śmierdzi chlorem gorzej niż na basenie.

Opublikowano

Wodę masz pod względem twardości praktycznie idealną. Dołożysz do filtra troche grysu koralowego i będziesz miał z nią spokój na zawsze w zakresie PH i TWW. Odnośnie chloru to nie za dobrze, będziesz musiał zainwestowac w uzdatniacze a przynajmniej wlewać wodę odstałą.

Opublikowano
No chyba ze się ma taką kranówkę jak ja.

Bez filtra RO nigdy nie mogłem mieć dobrych parametrów wody.

A wszystko przez jedną rzecz - kopalnie wapieni w moim mieście i woda o twardości ogólnej 60 do 70 stopni.

No fakt przy takiej wodzie inaczej się nie da. Czy wy to pijecie i ile kupujesz czajników w miesiącu przecież z tego odkładają sie kilogramy kamienia bo TWW pewno też niezłe.

Opublikowano

harisimi ja jestem dziewczyną :roll: ale nic się nie stało :)

ja u siebie wody nie pije z kranu tylko specjalnie przywożę ze studni głebinowej a jeśli chodzi o wodę do podmiany to stoi ona 24 h przed wlaniem do akwarium

Opublikowano

A ja kupuję wodę żródlaną w 5 l butlach.

Jak miałem 112 l akwarium to też taką kupowałem do akwarium, jednak przy720 l raczej by mnie to puściło z torbami wiec zdecydowałem się na filtr RO.

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dawno się nic nie działo w tym temacie, a to z powodu mojej choroby. Która mnie dopadła w czerwcu zaczęło się, od przeziębienia potem zapalenie płuc i tak mnie trzymało praktycznie do końca sierpnia. Nie ruszałem się właściwie z łóżka i schudłem ponad 20 KG do tej pory nie wiem co mnie tak uczuliło. Więc moje prace ograniczyły się tylko do karmienia, ale ryby przetrwały moją nie dyspozycje bez problemu. Teraz od kilku dni obserwuje mnóstwo młodzików za równo żółtych jak i pomarańczowych. 
    • Obsada: Aulonocara fire fish + Aulonocara ob marmalade Polecicie dietę? Hodowca (z Żor) polecił mi Discus red booster granules dla lepszego wybarawnienia.
    • Ooo... mam blisko do kolegi, 1,5h drogi i oglądanie na żywo 😉
    • Tło jest kosmiczne! Jak byś chciał to mogę Ci przywieźć do Częstochowy kilkanaście sztuk Tramitichromis intermedius kambiri (jestem w każdy poniedziałek) . Mają około 1-1,5 cm. Oczywiście za darmo  
    • Rewelacyjnie wygląda nowa odsłona👍 wszystko się ze sobą ładnie zgrywa. Tło chyba wyszło z pod ręki AquaDan? Sądząc po aranżacji celujesz raczej w non mbune🙂
    • @ziemniak Świetnie to wygląda, ta duża ilość roślin na górze też. 👍 Doniczki nie przeszkadzają w obsłudze akwarium, stojąc na szybach nakrywkowych? Jeśli jest nieco miejsca z tyłu nad akwarium, to pomyślałbym o dorobieniu 1-2 niewielkich modułów do przyklejenia na ścianę, jakby przedłużenia skał ponad powierzchnię wody - moim zdaniem wyglądałoby obłędnie. I hydroponikę zrobiłbym na całej długości, tak jak masz teraz te rośliny. 😀 Takie korytko, coś jak u mnie, no ale trzeba by robić pokrywę. P.S. Zdjęcia znad jeziora, w stopce - też świetne. 💪
    • Tło zarośnie glonami i będzie wyrywać z butów. Super. Kto robił Ci tło, czy to dzieło Twoich rąk? 
    • Wody mniej ponieważ tło swoje zajmuje ale powiem tylko jedno słowo - Pięknie 🤩
    • Żółte cały wieczór siedzą w ławicy w jednym rogu. Ciekawe, czy boją się jakiegoś tarłowca, czy coś im innego przeszkadza.
    • Nowa odsłona akwarium 260x55x70h (~1001 litrów) Wody weszło około 670 litrów, czyli około 100 litrów mniej niż w poprzedniej wersji. Tym razem za filtrację odpowiada komin o wymiarach 15x40 cm wypełniony gąbkami 10-30 PPI oraz kształtkami K1. W środku pompa Jebao DCP-2500. Oświetlenie bez zmian, dwie belki LED po 260 cm z modułami RGB i 11.000 k.  Więcej osprzętu nie ma. Całość w szczycie doby to pobór około 30 W. Grzałki nie mam, bo zimą temperatura rzadko spada poniżej 22 stopni. Zrezygnowałem z pokrywy. Akwarium jest przykryte sekcjami szyb nakrywowych, na których w tylnej części położyłem doniczki z roślinami. W przyszłości planuję w rogu hydroponikę. Płótno nad akwarium kupiłem w tym roku nad brzegiem jeziora. Mam szczerą nadzieję, że wykonał go lokalny artysta. Nałożyłem go na ramkę z listewek. Obsada to dalej niewiadoma.
  • Tematy

• Grafiki

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.