Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam właśnie wniosłem do domu nowe akwa 150x60x50 czyli 450l. I chciałbym skonsultować obsadę. myślałem o Pseudotropheus demasoni, Pseudotropheus johanni, Metricalima msobo magunga, Metriaclima sp. "Zebra Chilumba" i coś pływającego w toni albo Pseudotropheus sp. "Acei" (Ngara) albo Maylandia estherae red red. Chciałbym jeden lub dwa z tych gatunków w większej ilości najlepiej żeby było wielosamcowo na przykład johanni i demasoni, a reszta w haremach, nie wiem czy nie za dużo tych gatunków i jakie ilości młodych kupic i jaka obsadę docelowo zostawić, dlatego proszę was o pomoc.

Opublikowano

Wymieniłeś całą moją obsade + red red. Co prawda akwa tylko 50l mniejsze ale (aż) 50cm krótsze. M. Zebra Chilumba w 150cm może sprawiać problemy, to absolutne minimum dla tej ryby. Jeżeli chcesz Demonki i "coś" trzymać w większej ilości to proponuje do tego Acei. Może pozostań na starcie przy 3 gatunkach i najwyżej później coś jeszcze sobie dobierzesz?

Msobo jako trzeci gatunek jak najbardziej, jeżeli Ci się bardzo podoba to bierz bo to piękna ryba, tylko (nie chcę wyjść na hipokrytę) pływa już w "co drugim" baniaku. Może warto się zastanowić nad czymś innym? Membe Deep? M. Interruptus?

Demonków kupiłbym 12-14 sztuk i zobaczył co z tego wyjdzie.

Acei proponuje docelowo 2+7/8 (kup 16-18 sztuk)

Trzeci gatunek z żółtą samiczką docelowo 1+4 (bierz min 12-14 sztuk, jeżeli to będzie jednak Msobo to wziąłbym nawet 16-18szt.)

W późniejszym czasie, zależnie jak Ci się to uda zrealizować - co utrzymać, co nie, zastanowiłbym się może nad dołożeniem czegoś - ewentualnie może coś będziesz chciał wymienić? Wierz mi, co miesiąc będziesz chciał coś innego. No może lekko przesadziłem.

Opublikowano

Właśnie myślałem o większej liczbie demonków i może p. johanni plus acei do pływania w toni i ograniczył bym się do 3 gatunków wtedy. Tylko musiał bym mieć chyba więcej p, johanni żeby było trochę zółtego koloru. Mogło by tak być?

Opublikowano

No właśnie pominąłem całkiem Johanni^^ Samiczek zawsze możesz mieć więcej żeby się to wszystko rozjaśniło. Chyba, że chcesz spróbować wielosamcowo. Zawsze to dużo lepsze widowisko, a później zobaczysz jak się sytuacja rozwinie.

Edit.

No i uściślijmy - nie żaden "Pseudotropheus Johanni" tylko Melanochromis Johanni.

Opublikowano

Widzisz, zeby te ryby jeszce chciały wielosamcowo ;). Uważam, ze zawsze pierwsza próba obsadowa powinna do tego zmierzać. Bieżesz przykładowo w Twojej proponowanej obsadzie: 15 dermonków ( bo to ryba interesujaca, ładna ale problematyczna i specyficzna ) i po 12 dzieciaków w pozostałych dwóch stadkach. Demasoni i tak musi sie przemielić i albo będziesz mial regularny zjazd ilościowy w dół ( ryby potrafią sie dosć skutecznie eliminować ) albo zostaniesz przy dośc dużym stadku. Na demonki najskuteczniejsze sa dwie metody albo przerybienie albo pojedyncze egzemlarze w większych niż Twój baniakach. Johannii bezie także rozstrzygało kwestie ułozenia w stadzie. Przepychanki moga sie skończyć rózneie ale na ewno istnieje spora szansa na to ze bedzieszmiał wiecej niz 1 samca. kończy ci sie np 7 samców na 5 samic to niestety warto zredukowac nadmiarowe blade samce np do 3 szt. o ile one same nie zrobią tego za ciebie ale moze być i 2 na 10 wtedy zredukujesz samice do przykładowo 6 szt.. Podobna historia moze byc u Acei. Pozytywne rozstrzygniacie to przykładowo układ:

Acei 2 na 5

Johannii 3 na 5

Demasoni 12 szt

W takim układzie ryb będzie wręcz na pograniczu i niemozesz myśłeć o jeszce jednym gatunku.

Historia moze potoczyć się jednak tak, ze samiec johanii bedzie kwawał łobuza i nie pozwoli innym samcom koegzystowac wraz z nim ( albo będa to szare przecinki umykajace przed nim po akwarium zostanie Ci np 1 na 4, demasoni będa skuteczne we współeliminacji i zostanie ich 7 a wyrzynka ustanie bo to dość częste zjawisko. Acei zostanie 2+5 i do tych 19 ryb coś jednosamcowo mozna pokombinować.

Uważam ze taka droga jest najlepsza. Po pierwsze zobaczysz wszelkie tasowania w stadach. Po drugie nie będziesz od razu sztucznie ustalac 1+ 4. Nawset jak finalnie zostanie jednosamcowo masz szanse na wielosamcowość choc okresową. Nie ma chyba na forum osoby która powie Ci, ze na 100% u tego czy tegogatunku bedziesz miał wielosamcowo. Pyszczaki to trudne ryby. Jednak są gatunki uktórych szanse są wieksze ( acei, saulosi ) i duzo mniejsze ( zebra chilumba, tropheops, lombardoi ).

• Dziękuję 1
Opublikowano

Dzięki za wyczerpująca odpowiedz i zostanę przy takiej obsadzie.

Acei 2 na 5

Johannii 3 na 5

Demasoni 12 szt

Zobaczymy co z tego będzie, może się uda. A czy zamiast Acei mogą być RED REDY w takim samym układzie żeby było więcej żółtego skoro dużo Demasoni będzie to jeszcze niebieskie Acei to trochę za niebiesko by było.