Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Jak się okazało mam nie dwa ( jak planowałem) a trzy gatunki pyszczaków w swoim akwarium.

Ma ono 180 litrów objętości, 1oo cm długości. Planowałem obsadę ( jako, że jestem początkujący) złożoną z P.saulosi i L. careuleus. Zakupiłem w sumie 10 małych rybek.

Po konsultacji na forum w dziale "jaki to pyszczak" okazało się, że finalnie pływają u mnie:

4 P. saulosi - jeden na pewno samiec i trzy "może" samice

4 Pyszczaki yellow płci nieokreślonej, bo za małe

2 na początku niezidentyfikowane obiekty pływające, które miały być "pewnymi samicami" yellow, a okazały się hybrydami SUNSHINE płci, a jakże nieokreślonej.:twisted:

Obawiam się szczególnie o te dwa ostatnie ancymony ... jak duże urosną, czy to nie za małe dla nich akwa... i czy nie zjedzą reszty obsady. Robią się coraz bardziej zuchwałe razem z pływającymi w grupce saulosi. Pyszczaki yellow chowają się póki co w grotach i wyskakują tylko do jedzenia.

Ktoś ma jakoweś sugestie?

Dodam, że docelowo marzą mi się rybie dzieci... no tak już mam, że chcę wszystko rozmnożyć ( zboczenie zawodowe zootechnika :)) ( na marginesie dodam, że sam rozmnożyłem się już dwa razy i na tym zamierzam poprzestać :) przynajmniej takie są plany )

Opublikowano

Osobiście pozbyłbym się tych "dwóch ancymonków". Nie wiesz co to więc po co trzymać. Dokupiłbym z pewnego źródła yellow ze 4-5szt i to samo z saulosi i czekał wytrwale co się okaże. Jak już będziesz wiedział jakie masz haremy w akwa redukcja i cieszenie oka tym co zostało. I oczywiście czekanie na " rybie dzieci"

Opublikowano

Jako, że lubisz rozmnażanie ... już nie własne a tylko popatrzeć ... jakoś to się nazywa jak się lubi tylko patrzeć :mrgreen: musisz mieć odpowiednie haremy ryb.

Kupiłeś za mało młodych Hybrydy musisz oddać/sprzedać bo masz mały baniak. Teraz kwestia posiadanych ryb. Yellow nadaje sie do tego baniaka jednogatunkowo w dwa gatunki będzisz miał problem ... czy aby na pewno chcesz mieć w baniaku aż tak żółto. Finalnie zostanie Ci jeden samiec saulosi ( czasowo za pewne 2 czy 3 ) pozostałe ryby to jedna wielka żołć. Na Twoim miejscu zostawił bym saulosi dokupując ze 4 sztuki młodych ryb. Oddał yellow i pomyślał o innym małym gatunku, który nie ma żółtej kolorystyki ( sprengerae ).

• Dziękuję 1
Opublikowano

właśnie tak sobie pomyślałem, że mi się zrobiła mała republika bananowa, a jak patrzę na moje akwarium to od razu na myśl przychodzi szlagier about yellow submarine :D

Koniecznie chciałem mieć dwa gatunki. Jak na razie saulosi bardzo mi się podobają, bo to i odmiana coral i z zachowania są urocze. Samiec jako jedyny na razie odbiega kolorem od żółcieni :) ... cóż... akwarium jak zawsze za małe na to co by się chciało. Jak będzie wyglądała kwestia wprowadzania nowych ryb do akwarium? Czy bardzo się z tym spieszyć? Rozumiem, że im później (tzn. im będzie starsza obecna obsada) tym będzie trudniej? Rudziki mają mieć w tym sklepie w październiku. Dzięki za propozycje.

Opublikowano

Nie będziesz miał problemu z wprowadzeniem ryb w październiku ( sprengerae ) natomiast jak najszybciej zdobywaj saulosi bo później będą czasem nienadrabialne różnice.

Wydzieliłem twojego ostatniego posta. Pytania zadawaj w odpowiednich działach. Na razie zrobiłem to za Ciebie ;)

http://forum.klub-malawi.pl/wystroj-mojego-baniaka-t21778.html

• Dziękuję 1
Opublikowano

a więc te dwie hybrydy oddaje. Chcę dokupić 2-3 saulosi. Zostawiłbym yellow'y, bo są na prawdę ładne. Na razie nie wchodzą sobie w ogóle w drogę. Saulosi rzadko zaglądają do jaskiń, raczej pływają na piaszczystą plażą z przodu zbiornika lub w otwartej toni nad skałami. Yellow trzymają się w grotach i rzadko wypływają. Zostaną mi 4. Czy dokupić jeszcze też ze 2-3? widzę, że z tej 4 dwa mają mocno czarne krawędzie płetw, a dwa ledwo widoczne to obrzeżenie. Jak sądzicie? Trzeci gatunek wprowadziłbym dopiero po zmianie akwarium na większe za jakieś 2 lata :) (tylko nie mówcie mojej żonie :))

dokupiłem dzisiaj w innym sklepie (co prawda też w Krakowie) 4 saulosi. Jest ich więc teraz 8. No i nie ma chętnych na te dwie hybrydy... Mam 4 saulosi z innego źródła i 4 z innego. Jest więc szansa, że nie będzie tu chowu wsobnego.