Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam serdecznie,

Akwarium zalane, właśnie dojrzewa i zacząłem długo czytać nt. obsad w 200l. Ostatecznie przygotowałem sobie taki oto zestawik:

1. Cynotilapia Afra Cobue + Iodotropheus sprengerae

2. Cynotilapia afra Cobue + Melanochromis cyaneorhabdos maingano

3. Cynotilapia afra Cobue +..?(wasze sugestie)

Moje pytanie jest następujące- jaką ilość owych ryb kupić aby się "wyklarował" skład?

Z góry dziękuje za wszelką pomoc jak również za sugestie i cenne porady.

Ps. inne interesujące układy również w cenie,ale te standardy to znam :D

Opublikowano

Kup 10 młodych rybek, docelowo jak Ci sie uda z 2 samcami to będzie super. Więc docelowo albo 2 na 5 albo 1 na 5

-- dołączony post:

Jednak gdy chcesz jednogatunkowo to wg mnie skuś się na inne gatunki z kolorowymi ładnymi samicami. Przykładowo Pseudotropheus sp. elongalus ornatus lub Melanochromis interruptus.

Opublikowano

W takim razie afra:) Wygląd samiczek to dla mnie sprawa drugorzędna, bo bardziej do mnie przemawia oglądanie zachowań moich podopiecznych niż eksponowanie kolorkami w akwarium i podziwiania ich przez kogoś raptem parę minutek :D No cóż, różne gusta, reasumując:

Obsada afra 10 sztuk i jak los da do redukcji 2+5 jest prawidłowa?

Dziękuje za pomoc i wyrozumiałość;)

Opublikowano

Prze pewien czas będziesz miał może i więcej samców ale z czasem będą quasi samicami bladymi i ciągle uciekającymi wtedy jest czas redukcji. Gdy zostana 2 sztuki to byłby sukces bo to jednak mały baniak ale zanim się tak stanie np przez rok możesz mieć frajdę. Walki o rewiry przebarwianie słowem sedno Malawi ;)

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.