Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam wszystkich ,

od jakiegoś czasu mam akwa 63 L w domu w którym mam platki ale przez przypadek zostałem właścicielem akwarium 160L (100X40X40) i pomyślałem o malawi które zawsze bardzo mi sie podobały.

Czytam wasze forum od jakiegoś czasu i coś już tam chyba wiem ale na pewno nie za wiele.

Plan zakładania akwa jest na długie jesienne wieczory. Mam juz piasek kwarcowy jasny(worek około 30 kg) ,kolega przygotowuje mi czarne spienione pcv na tło wewnetrzne ( tył +boki).

Jesli chodzi o oswietlenie jest standardowe z obudowy ale nie wiem z jakimi swietlówkami bo fizycznie sprzętu nie przywiozłem jeszcze do domu ( jak bedę wiedzial czym dysponuję dopytam Was co tam ma świecić)

Na dno zamierzam połozyć podkład piankowy stosowany pod panele podłogowe.

Jesli chodzi o filtry myślałem o takim czymś:

HW-302 i Aquael Turbo 1500.

Czy to dobry wybór ??

Nie mam pojęcia jaką do tego dobrac grzałkę i tu bym prosił o pomoc.

Kamienie oczami wyobraźni widzę ciemne( czarne) ale to jeszcze muszę zrobić rekonesans po sklepach ogrodowy,budowlanych itp.

Co do obsady myślałem o saulosi 1+5.

Moje pytanie : czy o czymś ważnym zapomniałem ??

Z góry dzięki za przeczytanie wypocin i pomoc

PozdrO

Opublikowano

Widać masz wszystko bardzo dobrze przemyślane, to się chwali.

Rzadko się pisze, że za mała obsada, ale zgadzam się z przedmówcą. Mało tego, jeżeli chcesz jedno gatunkowo to spróbowałbym z 3 samcami.

Do testów dorzuciłbym jeszcze NH3. Jesteś już oczytany więc nie trzeba chyba pisać, że testy nie paskowe tylko najczęściej polecane JBL kropelkowe.

Opublikowano

Tak - testy oczywiście zapomniałem o nich - czytałem że paskowe przekłamują. Naturalnie to będzie kolejny punkt programu do zakupu - co do obsady faktycznie może 2 gatunki ??

Poczytam co bedzie najlepszym wyjsciem do mojego litrażu.

Opublikowano

Mozesz i dwa gatunki ale też zostawić jeden. Po prostu koledzy wskazali Ci, że nie potrzebnie nastawiasz się na jednego samca. Układ np 2 samce na 7 samic a jeszcze lepiej 3 samce na 7 samic to bajka. Jeden samiec faktycznie moze zostać ale np po roku czy półtorej a zanim sie to stanie poznasz czym jest Malawi. Dla osoby zaczynającej z Malawi bezcenne. Dlatego jako doświadczony kolega zaproponowałbym ci kupno 12 młodych saulosi i w zależności od tego ile finalnie zostanie samców układanie obsady jedno lub dołożenie drugiego gatunku.