Skocz do zawartości

Placidochromis phenochilus (Mdoka) i P. sp."Phenochilus Gissel", opis i spostrzeżenia

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Super, rewelacyjne stado, gratulacje!
Jak napisał @pozner, gdyby przyszedł moment, że będziesz miał za ciasno (a może to już  ten moment ;)), to bardzo chętnie odkupię kilka sztuk. Jestem ze śląska, chętnie podjadę.

Opublikowano

Dzięki za miłe słowa. Cieszę się że Wam się podoba moje stado. Nie bardzo lubię się chwalić na forum moimi zbiornikami ale myślę że o mdokach wypadało kilka słów napisać, tym bardziej że na początku miałem pecha co do jakości ryb. Chciałem przestrzec innych decydujących się na ten gatunek, że na rynku mnóstwo słabej jakości egzemplarzy. Co do mojego stada to doskonałe wiem że kiedyś przyjdzie czas na redukcję obsady. Myślę że ostatecznie zostanie 15szt ale jeszcze trochę czasu upłynie i na razie nacieszę oko tym co jest. Jestem bardzo ciekawy jak przebiega wybarwienie tych ryb od 1 cm maluchów do 7-8cm takich jak ja kupiłem. Pierwsze tarła już mają za sobą, pierwsze młode też już są. Kolejne samice inkubują ale zobaczymy co z tego wszystkiego wyjdzie. Tak naprawdę nie sądziłem że ryby tej wielkości już się zaczną rozmnażać.

Pozdrawiam

• Lubię to 7
  • 4 lata później...
Opublikowano

Na wstępie zaznacze, że nie przeczytalem wątku bo ma prawie 300 postów.

Chciałem tylko opisać moja odczucia co do Placidochromis Phenochilus Mdoka. Dla mnie duże rozczarowanie. Ryba chodziła za mną od kiedy pierwszy raz zobaczyłem ją na którejś ZooBotanice we Wrocławiu, czyli od bardzo dawna. Pisałem już o tym na FB, ale nikt nie podjął dyskusji. Wkleję tutaj:

"Mam 13 sztuk od roku. Chowam od małego. Ta ryba nie prezentuje niczego ciekawego. Pływa z prawej do lewej, z lewej do prawej, albo stoi 3h w jednym miejscu. Czasami podziobie piasek jak kura i tyle.

PLUSY:

- jest ładna (mi się podoba)

MINUSY:

- nudna jak flaki w oleju

- zabiera niepotrzebnie miejsce w akwa ciekawym rybom"

Ktoś jeszcze ma podobne wnioski co do tej ryby?