Skocz do zawartości

Placidochromis phenochilus (Mdoka) i P. sp."Phenochilus Gissel", opis i spostrzeżenia

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
34 minuty temu, pozner napisał:

Ładny baniak, fajnie to wygląda. Mdoki bardzo ładne, ale w samcach masz urodzaj. Trochę mi brakuje drugiego (przynajmniej drugiego) gatunku i korelacji między tym innym gatunkiem. Ale to tylko mi brakuje :).

Właśnie myślę o dodaniu L. Careuleus Kakusa :

http://fishmagic.pl/kategoria-produktu/ryby/mbuna/labidochromis/

Powinny się ładnie komponować z niebieskimi Mdokami.

• Dziękuję 1
  • 4 tygodnie później...
Opublikowano (edytowane)

Dodam filmik obrazujący codzienne , mile dla oka potyczki samców Gissel.

Dla nieświadomych piękna placidochromisów :P

Edytowane przez seba8989
  • Dziękuję 3
  • 2 miesiące temu...
Opublikowano

Mija 2,5 roku od kiedy mam Mdoki. Początkowo w 450l teraz w 980. Dopiero w zeszłym tygodniu po raz pierwszy doczekałem się ich tarła :) Było to najdziwniejsze tarło jakie widziałem w swoim akwarium bo Mdoki wytarły się na wysokim module BTN. Żadnych kopców ani dołków tylko szczyt modułu po prawej stronie widoczny w mojej sygnaturce. Samica niestety wypuściła ikrę po dwóch dniach ale pomimo to jestem zadowolony bo już myślałem, że się nie doczekam.

Co jeszcze jest zaskakujące to różnica wielkości osobników tego stada. Mam je wszystkie od malucha i od początku rosły bardzo nierówno. Obecnie największy samiec ma blisko 20cm a najmniejsza samica około 8cm. Różnica jest ogromna a w akwarium wygląda to jak 3 lub 4 różne pokolenia Mdok.

Mam 4 samce i 3 samice. Taki układ sprawdza się bez kłopotów co tylko potwierdza, że mdoki można trzymać w grupach z wieloma samcami. Czasami dochodzi do widowiskowych "chwytów" za pysk ale na tym się kończy. Samce nie są jakoś szczególnie terytorialne co też wpływa na ich stosunkowo spokojny charakter ale podczas tarła największy samiec potrafił przegonić całą obsadę na jedną połowę akwarium - nawet Compressiceps nie miał za wiele do powiedzenia :)

• Dziękuję 7
Opublikowano (edytowane)
3 minuty temu, lukas1987 napisał:

@JemioloSeba a jak z wybarwieniem tych ryb w takim układzie? 

Łukasz ja mam ten sam układ (na 99%) i widziałeś zdjęcia moich Mdok :)

Co nie zmiania faktu, ze Seba mógłby wrzucić jakieś nowe foto :)

Edytowane przez Merlot
  • Dziękuję 1
Opublikowano
2 minuty temu, lukas1987 napisał:

@JemioloSeba a jak z wybarwieniem tych ryb w takim układzie? 

Przy mdokach nigdy nie zauważyłem, aby któryś samiec tracił kolor z powodu dominacji. Tak jak wspomniałem - największy samiec 20cm króluje wśród Mdok i jest najpiękniejszy ale pozostałe pomimo mniejszych gabarytów nie ustępują mu znacznie. Jest to doskonały wybór do średnio kolorowej obsady bo każda sztuka jest piękna. 

• Dziękuję 4