Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

FBF = fluidized bed filter,czyli złoże biologiczne to upłynniony substrat = piasek w ciągłym ruchu.Czyli do rozwoju bakterii dostepna jest cała powierzchnia ziaren piasku a ta "po rozłożeniu" jest ogromna. I na tym polega ten pomysł.

A do korpusów narurowych możesz nakłaść sobie czego tylko chcesz,żywice,pochłaniacze,ceramikę,węgiel itd.

Opublikowano

Jeffik w 10cali wchodzi około 1litra denitrate seachemu a jest on troszki drobniejszy od matrixa więc jego powinno wjechać około 900-1000ml. A więc w 20calowym myślę , że około 2000ml.

Opublikowano

Stasiu z racji tego, że przez okres ok. 2 miesięcy "napatrzyłem" się na matrix w opakowaniu 2000ml to wg. mnie do korpusu 10 cali (ten który ma Krzysiek) wejdą właśnie te 2 litry. Do 20 cali wejdzie ok. 4000ml.

Pzdr.

Opublikowano

No, Maćku muszę cie mocno rozczarować ale masz słaby wzrok ;-) !! Tak jak pisałem powyżej denitate seachemu zmieściłem 1000ml w 10 calowym korpusie, a matrixu wejdzie deko mniej ze względu na to, że pojedyncza ceramika matrixa jest większa, od denitrate seachemu. No chyba, że masz gumowe korpusy to i ze 6000ml wejdzie ;-).

Opublikowano

Matrix Seachem w korpusie 10 cali to mniej więcej 700ml. Więcej nie wejdzie, chyba, że zamontujesz rurkę 1/2 cala. Ja mam w środku 3/4 cala i wchodzi tak jak pisałem.

Nie dawaj sznurka 50 mikronów bo to bez sensu. 100 mikronów cedzi wodę bardzo dokładnie, przynajmniej u mnie. Grundfos Alfa 2 25-40 potrafi się zamulić przy 100 mikronach po tygodniu. Tak więc proponuję wziąć mocniejszą pompę, np. Alfa2 25-60. Ja mam słabszą i teraz kombinuję z wkładami mechanicznymi. Od niedzieli będę testował ocieplinę wysokopuszystą. Zobaczymy jak się będzie sprawować.

Na biologa polecał bym właśnie korpus 20 cali, ponieważ tak upchniesz spokojnie 1,5 litra matrixu a tego to już będzie znaczny nadmiar jak na 375l.

• Dziękuję 1
Opublikowano

Super! Dzięki!

Będę składał zamówienie do akwarystyczny24 na jedzonko dla pysi więc zdecyduje się zamówić AZOO ACTIW FILTER 4W1. Jest w promocji a jak nikt nie ma opinii to będę królikiem doświadczalnym;)

Montuje na rurach 3/4. Do korpusu 20cal wlałem 2,5l wody więc śmiało zamówię 2l AZOO i wrzucę tak aby jeszcze została miejscówka z góry lub na dół na purigen. Sam jeszcze nie wiem jak lepiej;)

Śmiało można rozrysować co i jak, korpusy są, jutro w pracy dokupię resztę "dupereli" z pex-a a na pompę muszę poczekać ok 16 września bo będzie zastrzyk kasy od żony na urodziny:D.

Mocniejszej nie będę kupował bo za 2m więcej podnoszenia nie będę płacił kilka stówek więcej a i W więcej ciągnie.Sądzę, że dam radę tą 25-40 bo mam prostszy układ systemu niż Wy. Dlatego wiedząc, że pompa mocniej wyrzuca dam za pompą korpus z 50micro i dalej tylko biolog będzie. A przed mam jedynie jeden korpus 100micro więc pewnie ten będzie najczęściej wymieniany. Jak 50micro będę musiał często wymieniać to wyjmę purigen z biologa i wsadzę w ten korpus.

To do dzieła!:D

Opublikowano
Do korpusu 20cal wlałem 2,5l wody więc śmiało zamówię 2l AZOO i wrzucę tak aby jeszcze została miejscówka z góry lub na dół na purigen. Sam jeszcze nie wiem jak lepiej

Chyba nie masz zamiaru pakować purigenu w jednym korpusie z innym złożem ??????

Purigen musisz mieć na bypassie ponieważ siła wody go wydmucha w kilka sekund. Także za pompą musi być na jednej rurze biolog z korpusem 20cal na drugiej rurze sam zawór jako bypass(na czas nie kombinowania przy narurowcu zawór cały czas będzie zamknięty) i na trzeciej rurze zapodaj dwa korpusy 10cal z dowolnymi wkładami np. purigen i phosfoguard czy węgiel.

Jeżeli chodzi o korpus za pompą z wkładem 50mic. jest bezsensu. Tak jak lufa555 pisał sznurek 100mic. daje w zupełności radę , a taki dodatkowy korpus tylko będzie zagłuszał pompę.

Opublikowano

Może nie ma co nabijać postów więc wejdę na czat i ugadam się bo do końca nie kumam:D chyba jestem w czarnej d...:D

Myślałem że dodatkowy zawór do regulacji stosuje się w przypadku piasku bo jest drobny i może wyrzucać do baniaka a nie w przypadku wkładu ceramicznego, który jest dużo większy. Wybrałem ceramikę po to by tego dodatkowego balastu uniknąć jak dodatkowy obieg z zaworkiem i pilnowanie regulacji. A co do purigenu to, że takie jest ciśnienie, że pańczochę (woreczek) mi rozsadzi i all wysypie się do baniaka?

Sądziłem też, że załatwię to wszystko szeregowo tak jak pisałem w pierwszym poście:(

To teraz wbiłeś mi gwoździa:D

P.S. Dziękuję wszystkim za pomoc a w szczególności dla kolegi Meszka po której rozmowie można zamknąć temat...Już wiem co gdzie jak i dlaczego Dziękuję!

Opublikowano

Bypas to fajne rozwiązanie do każdego wkładu bio na instalacji zamkniętej,narurowej. Inaczej nie masz kontroli nad przepływem. Tak jak napisano wyżej,lekkie kulki matriksa zostaną wypłukane tak samo jak piasek w fbf. Obejście jest konieczne. Sprawa prosta: odgałęzienie i zawór do tłumienia przepływu.