Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Czy można używać takich środków w pokoju gdzie stoi akwarium?

Chodzi o raid electric itp.

Na opakowaniu napisane jest "działa bardzo toksycznie na organizmy wodne"

Czy w jakiś sposób opary mogą się przedostać do wody np. przez cyrkulację i ruch tafli wody? Zaznaczę ,że akwarium jest bez pokrywy przykryte plexi.

Opublikowano
Używam tego od czerwca i ryby żyją, maja się dobrze. Zrobisz jak będziesz uważał, ja nie wyobrażam sobie lata bez raida w kontakcie.

Mieszkam w bezpośrednim kontakcie ze stawem i sporą ilością drzew. Wieczorem strach otworzyć balkon bo od razu chmary komarów walą do domu. W małych oknach posiadam zamontowane siatki, jednak w moim salunie chciałem skorzystać właśnie z takiej opcji. Trochę obawiam się użycia tego specyfiku , może poczekam aż wypowie się więcej osób.

Opublikowano

moim rybom też nie szkodzi - ostrzeżenie dotyczy raczej płynu, który jest w środku - ale jego do akwarium raczej nie wlewamy.

Opublikowano

ja tam pewnego lata zastosowałem kilka na raz bo była straszna plaga i moim zdaniem oddziaływało negatywnie... nie potrafię opisać symptomów, ale pamiętam że rybom pomogło dopiero jak raid wyleciał... może to był zbieg okoliczności i to wcale nie od tego, ale ja nie ufam od tamtego czasu...

Opublikowano
ja tam pewnego lata zastosowałem kilka na raz bo była straszna plaga i moim zdaniem oddziaływało negatywnie... nie potrafię opisać symptomów, ale pamiętam że rybom pomogło dopiero jak raid wyleciał... może to był zbieg okoliczności i to wcale nie od tego, ale ja nie ufam od tamtego czasu...

To napiasłeś ciekawie , coś się działo ale nie wiem co .... I po takim stwierdzeniu co mają sobie inni pomyśleć?

Ja od dwóch lat używam to w lecie i nic nie zauważyłem.

Opublikowano

ja miałem na raz podłączonych w całej chacie chyba z 10 szt...

ryby w kilkanaście godzin po zapodaniu do kontaktu miały przyspieszony oddech, były osowiałe, mało jadły, brak było zachowań typowych (obrona terytorium itp), nie wpadłem na to że to raid... duża podmiana, niby lepiej, na drugi dzień to samo... dopiero potem przeczytałem opakowanie i odłączyłem wszystkie raidy, po kilku dniach i jeszcze jednej podmianie było ok... nie wiem do dziś co było przyczyną i czy na pewno to był raid, ale u mnie się zbiegło z raidem takie coś dziwnego...

Opublikowano

jedna flaszka mi nie szkodzi, dziesięć już tak. Sorki ale ja na jeden pokój mam 1 rajd, w całym mieszkaniu 3 rajdy nie szkodziły rybom - nie wiem na jakim metrażu mieszkasz ale 10 rajdów starczyło by mi na niezły pałacyk.

Co za dużo to niezdrowo- przy 10 rajdach pewnie i ja bym nie był w sosie.

Opublikowano

Od wczoraj raid w kontakcie, używany tylko wieczorem. Mamy już dość oganiania się wieczorem. Będę baczniej przyglądał się moim pyskom , mam nadzieję że nie wpłynie to negatywnie na życie w moim akwa.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.