nama Opublikowano 24 Lipca 2013 Autor #11 Opublikowano 24 Lipca 2013 Powili działam nad projektem. W weekend zaktualizuję zdjęcia z budowy. A tym czasem planuję narurowca mechaniczno-biologicznego. I nie wiem który układ i z jakimi wkładami bio będzie najlepiej funkcjonował. Do narurowca będzie JVP-201 Pompa cyrkulacyjna 6000l/h wstępnie jedna. Opcjonalnie dwie. Schematy wstępne:
piterf Opublikowano 24 Lipca 2013 #12 Opublikowano 24 Lipca 2013 Witaj. Schemat nr 1 taki układ działa u mnie, za wyjątkiem zaworu wpustowego. Pominąłem go gdyż do uzupełniania wody w baniaku używam zaworu spustowego. Wynika z tego taka korzyść że po wymianie wkładów nie muszę odpowietrzać korpusów, ponieważ napełniając układ zalewam pompę od zadniej strony (zakręcam zawór przed 50ką) co powoduje wypchnięcie i odpowietrzenie układu. Po trzech miesiącach użytkowania jestem zadowolony z tego układu. Link do mojego opisu:http://forum.klub-malawi.pl/narurowiec-420l-t20998p2.html 1
nama Opublikowano 24 Lipca 2013 Autor #13 Opublikowano 24 Lipca 2013 Widziałem, czytałem:) Bardzo dobrze to wygląda. Czy sam FBF daje rade? Dzięki za podpowiedź z zaworem spustowo-wlotowym.
piterf Opublikowano 24 Lipca 2013 #14 Opublikowano 24 Lipca 2013 Widziałem, czytałem:) Bardzo dobrze to wygląda. Czy sam FBF daje rade? Dzięki za podpowiedź z zaworem spustowo-wlotowym. Jak najbardziej tak. U mnie 1 Fbf ogarnia sprawę i u Ciebie także powinien ogarnąć biologię.
przemek wieczorek Opublikowano 24 Lipca 2013 #15 Opublikowano 24 Lipca 2013 Oby więcej takich dobrych wątków na forum ,stelaż spokojnie poradzi ,chociaż na panelu raczej siądzie ,ale tragedii być nie powinno Powodzenia ,będę sledził temat .
Slawek-meszek Opublikowano 24 Lipca 2013 #16 Opublikowano 24 Lipca 2013 Powiedz mi kolego czym się różni schemat nr 1 od schematu nr 4 oprócz napisu wkład?
nama Opublikowano 25 Lipca 2013 Autor #17 Opublikowano 25 Lipca 2013 Powiedz mi kolego czym się różni schemat nr 1 od schematu nr 4 oprócz napisu wkład? Tylko wkładem, zamiast zapasu aby wspomóc może FBF. Dodam info do schematu 1 aby ułatwić sprawę.
Jargos Opublikowano 28 Lipca 2013 #18 Opublikowano 28 Lipca 2013 co słychać ? nie ukrywam, że bardzo mnie ciekawi ! kibicuję
nama Opublikowano 1 Sierpnia 2013 Autor #19 Opublikowano 1 Sierpnia 2013 co słychać ? nie ukrywam, że bardzo mnie ciekawi ! kibicuję Powoli działam. Nowe fotki dorzuciłem do pierwszego postu. Dość długo czasu zajęło mi szukanie kamieni a następnie ich układanie. W mniejszych akwariach szło mi łatwiej:) Aktualnie jestem na etapie oczekiwania na podzespoły do budowy narurowca.
Sir_Yaro Opublikowano 1 Sierpnia 2013 #20 Opublikowano 1 Sierpnia 2013 No kurcze. Masz fach w łapie. Świetnie te szafki wyglądają. Jak foty dodajesz tylko do 1 postu to mega ciężko je zauważyć. Wszystko jest super tylko jedno mnie bardzo martwi. Jak ty zamierzasz odprowadzić wilgoć przy tak zabudowanym baniaku? Za 2 tygodnie będziesz miał tak napuchnięte płyty, że wszystko będzie do wymiany. Nawet jeśli z tyłu masz jakąś dziurę to musisz wg mnie zrobić jakąś konkretną wentylacje.
Rekomendowane odpowiedzi