Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Przy moim JBL 500 niebyło węgla ale z tego co mi wiadomo węgiel aktywowany wkładamy do filtra wtedy kiedy jest problem z chemią wody,działa jako odtrutka,usuwa np.chlor kiedy startujesz z akwarium.Możesz go zostawić na początek ale z twoich wcześniejszych postów wynika że parametry wody masz ok.czyli że akurat Tobie jest niepotrzebny i możesz go wywalić a zamiast niego wsyp ceramikę bio,nie jestem fachowcem w tej dziedzinie bo sam dopiero zaczynam,jeżeli się mylę to nech mnie ktoś z fachowców poprawi.

Opublikowano

a co do pomp to do czego one mają być ?

jako filtr wewnętrzny ?? gąbkę do nich podpiąć ??

Zaznaczam że pomp tych nie miałem ale np ta Hailea to wygląda tak że razcej jej docelowe zastosowanie jest inne niż robienie za filtr wewnetrzny bo raczej jest to pompa obiegowa, oczywiście możesz kombinować z gabką ale jeśli nie ma jakoś firmowych przystawek filtrujących lub odpowiednich końcówek to się bawisz w DIY a imho po co jak są inne rozwiązania. Może Mniuszajn cos napisze bo w końcu pacuje w tym sklepie :wink:

Opublikowano
tam w zestawie jest jeszcze węgiel aktywny mam go zostawić czy wywalić? jak on w ogóle działa na wodę?

Wegiel dobrze jest zastosować przez pare dni w momęcie rozruchu akwa a potem w razie porzeb i innych specyficznych sytuacji np po leczeniu. Mozna węgiel też stosować w określonych sytuacjach na stałe jako medium filtracji biologicznej ale niesie to za soba rózne ograniczenia oraz ma plusy i minusy i w Malawi nie ma takiej potrzeby.

Opublikowano

no to wypełnię mojego JBL 250 tym co ma bardziej doświadczony kolega Koszi. Na samym dnie biobale później ceramika z zestawu, następnie reszte ceramiką bio i będzie dobrze. Pozdrawiam i dziękuje za wyczerpujące odpowiedzi, jesteście wspaniali!!!

Pozdrawiam!!

• 4 tygodnie później...