Skocz do zawartości

Metriaclima estherae -RED RED, OB, BLUE- opis i spostrzeżenia hodowcy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Pozwolę sobie dodać swoje 5 groszy gdyż moje doświadczenie z tą ryba jest dosyć odmienne. pare ładnych lat temu zakupilem 10 sztuk. Ostatecznie ryby zostały w układzie 2+5  w akwarium 100/45/50 przez ponad 3 lata bez większych problemów. Ryby regularnie podchodzily do tarla i nie dochodziło między nimi do poważnych "konfliktów". Oczywiście im większy zbiornik tym lepiej  ale uważam że można trzymać ten gatunek w akwarium jednogatunkowym o wyżej wymienionej Wielkości chociaż to tylko moje subiektywne zdanie

Edytowane przez Martinez
Opublikowano
Godzinę temu, Martinez napisał:

ponad 3 lata

Słowo klucz, a co potem? Bo ja te ryby miałem ponad 9 lat . Po trzech latach nie opisał bym swoich spostrzeżeń o żadnym pyszczaku, chyba, że opisywał bym o wchodzeniu jej w dorosłość.

Opublikowano

Redy miałem kilka lat w 450l.

Ryby bardzo ładne atrakcyjnie ubarwione, jak dla mnie odpowiadają mi kolorystycznie.

Hodując je z mniejszą lub równie dużą co redy ale spokojniejszą mbuną były łagodne dla innych gatunków ( pisząc łagodne mam na myśli że nawet nie pogryzły żadnej ryby z innego gatunku) , natomiast agresja wewnątrzgatunkowa bardzo duża. Samice względem siebie tak samo bardzo agresywne jak samce. Układ 1+2 był najlepszy, przy większej liczbie samic agresja pomiędzy samicami powodowała szybką redukcję do 2 samic które zajmowały odległe końce akwarium strosząc się do siebie i "tańcząc" na odległość. Samiec zajmował środkową część zbiornika i jako "władca" rozganiał "tańce", stroszenie się i walki samic oraz innych  ryb z tym że innymi gatunkami niezbyt się interesował no chyba że któraś ryba go zaczepiła lub walczyły mu pod nosem to łaskawie je rozpędził. Jego główne codzienne zajęcia to zalecanie się do samic i szukanie pokarmu.

Według mnie ryby te można hodować w akwarium minimum 300l (120x50x50) w układzie 1+1 max 1+2 ze spokojnymi gatunkami.

Przy równie mocnym lub agresywnym gatunku zalecam minimum 375l.

U mnie samiec osiągał max 13,5 cm.

Opublikowano
4 godziny temu, yaro napisał:

Słowo klucz, a co potem? Bo ja te ryby miałem ponad 9 lat . Po trzech latach nie opisał bym swoich spostrzeżeń o żadnym pyszczaku, chyba, że opisywał bym o wchodzeniu jej w dorosłość.

W sumie to więcej niż 3 lata. Ponad 3 miałem uklad 2+5 ale Już precyzuje. na wstępie chce podkreślić to co już wcześniej napisałem--to moje subiektywne zdanie. Jestem pewien że są tutaj osoby z dużo większym i dłuższym stażem z tymi rybami z dużo większą wiedzą ode mnie. Ja tylko opisuje swóje doswiadczenia

Ryby kupiłem młode. niestety w ciągu tygodnia jedna ryba padła(niestety nie byłem w stanie jednoznacznie stwierdzić jaki był tego powód) po około roku stwierdziłem że prawdopodobnie mam 3 samce i 6 samic. Zaczynały się robić powazniejsze przepycHanki między samcami więc postanowiłem zostawic samca alfa i jako drugiego najsłabszego z całej trojki "Panow".  

Następnie jakieś pół roku później zdecydowalem się odlowic samice która zdecydowanie rządziła wśród samic. Miała charakter "gorszy" niż niejeden samiec haha

W ten sposób powstał układ 2+5 który z powodzeniem funkcjonował przez kolejne 3 lata z hakiem. Oczywiście były próby detronizacji ale wszystko kończyło się bez większego uszczerbku na zdrowiu. W śród samic wyłoniła się inna przywodczyni ale charakteryzowała się mniejsza agresja od jej poprzedniczki która została odlowiona.

Po tych kilku latach razem akwarium rozszczelnilo się i oddałem je znajomemu do akwarium 150cm z mbuna. 

Nie wiem jak dalej potoczylyby się  ich losy w moich 100cm ale wszystko zapowiadało się dobrze. Możliwe że byłoby inaczej. Tego już się nie dowiem. opisuje jedynie swoje doświadczenie z tymi rybami

• Lubię to 1
  • Dziękuję 1