Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

A ty po nawinieciu tej waty na trzpień jakoś ją mocujesz? Obwiazujesz sznurkiem czy cos takiego? Bo przeciez inaczej sie odwinie...

Wysyłane z mojego Galaxy Nexus za pomocą Tapatalk 2

Opublikowano

Owijam go sznurkiem z wkładu sznurkowego. Przygotowałem sobie chyba ze 100m tego sznurka z zamiarem, że co zmiana to będę dawał nowy sznurek ale zupełnie nie ma to sensu. Wystarczy przepłukać go wodą i nadaje się do ponownego nawinięcia.

Powiem Wam szczerze, że byłem z lekka wkurzony tym spadkiem przepływu w sznurkach, nawet obwiniałem się o to, że za słabą pompę kupiłem a przecież nowej za 600 nie będę kupował bo żona by mnie chyba zjadła.

Ale to rozwiązanie jest rewelacyjne.

Opublikowano

Potwierdzam słowa lufy od tygodnia testuję tą watolinę w 500l i od bodajże 10 dni w 200l !

W 200l przy filtrze JBL 1501 nie zauważalny spadek przepływu a woda czyściutka ( trzy warstwy nawinięte na pustą rurkę). Natomiast w 500l przy pompie 25-40 nawinąłem watolinę ( dwie warstwy) na wkład sznurkowy ( ilość sznurka około 1/3) i po tygodniu nie widzę różnicy w przepływie a watolina ładnie brud zbiera. Osobiście polecam to rozwiązanie !!

Watolinę bardzo łatwo się montuje na wkład sznurkowy czy samą rurkę - dokładnie tak jak napisał o tym lufa !

Opublikowano
  krzysiek2301 napisał(a):
Stan a wy nawijacie tą watolinę na ten koszyczek po wkładach sznurkowych czy jakąś rurkę samoróbkę ?

jestem niemal pewien, że uzywają trzpienia z wkladów sznurkowych.

Opublikowano

Mogłoby się wydawać że tanie i proste rozwiązanie nie będzie skuteczne ale jak widać jest i sprawdza się idealnie. Będzie jak znalazł na urlop. Teraz i tak będę wymieniać co tydzień aby nie mnożyć NO3.

Opublikowano
  tomaszr2005 napisał(a):
Panowie, temat watoliny jest znany conajmniej od dwóch lat. Wiadomo, że to najtańsza alternatywa wkładów sznurkowych.

Masz rację. Jednak jak sam się człowiek nie przekona to nie uwierzy ;)