Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
U mnie sznurek 100micronów daje radę 2 tygodnie ! Ale po tygodniu zdejmuję 1/3 sznurka(tę część brudną) i aleluja i do przodu ;-). Jeżeli chodzi o pompę to fakt u mnie jest 25-40 ale mnie to nie przeszkadza , jest Ok.
No właśnie, a ja nic nie odwijam. Moim zdaniem, po to robi się filtrację narurową, aby była jak najmniej absorbująca i bezobsługowa.

Łatwiej i szybciej wypłukać gąbkę z filtra wewnętrznego niż odwijać co tydzień kawałek sznurka.

Opublikowano

Jak co komu ! Wymiana sznurków trwa około 10min i mnie to nie przeszkadza. Bardziej przeszkadzały by mi koszty utrzymania pompy 25-60 , ponieważ przy alfie2 to są dodatkowe 22W/24h.

Opublikowano
Jak co komu ! Wymiana sznurków trwa około 10min i mnie to nie przeszkadza. Bardziej przeszkadzały by mi koszty utrzymania pompy 25-60 , ponieważ przy alfie2 to są dodatkowe 22W/24h.
No to szybki jesteś;) A przeliczałeś te koszty w skali roku?
Opublikowano

Jeżeli to co pisze aarset, czyli wkłady 100mikronów przez 3 tygodnie bez strat w przepływie, ekonomiczniej wychodzi założenie mocniejszej pompy.

Opublikowano
A przeliczałeś te koszty w skali roku?

Padło pytanie więc trza odpowiedzieć. A więc tak;

Koszt prądu większej pompy około 100zł / link do kalulatora prądu - http://www.calculla.pl/pl/koszt_pradu

Koszt wkładów sznurkowych;

Wymiana wkładów co 3 tygodnie. Na jedną wymianę potrzeba 2 wkłady.

48tygodni w roku podzielić na 3 = 16 podmiany po 2 wkłady za 8 złote daje nam

16 x 8= 128złoty. To jest koszt wkładów u aarseta.

Koszt moich wkładów;

48tygodni w roku podzielić na 2 = 24 x 8 = 192 zł

Różnica wynosi 64zł.

Podsumowując - aarset zaoszczędził na sznurkach 64zł

stan76 zaoszczędził na prądzie 100zł

A więc opcja moja jest nadal tańsza. Oszczędność w skali roku wynosi 36zł.

Ale ogólnie rzecz biorąc, za 36zł rocznie nie ma sensu zakładać słabszej pompy i kombinować z wkładami( no i urlop 2 tygodniowy).

Aarset ma rację i przy następnej instalacji narurowej wezmę pod uwagę montaż większej pompy.

Opublikowano

Aarset ma rację i przy następnej instalacji narurowej wezmę pod uwagę montaż większej pompy.

Myślę dokładnie tak samo. Póki co będę testował wkłady. Jak to nie wypali, wstawię mocniejszą pompę.

Opublikowano

stan76 a dlaczego 48?

Przy 52 tygodniach w roku musisz dodać odpowiednio po: 1 i 2 wkłady. Różnica się nieco zmniejsza.

Czy można powiedzieć, że wychodzi na to samo? Prawie.

Dochodzi jeszcze koszt zakupu pompy.

Opublikowano
stan76 a dlaczego 48?

Przy 52 tygodniach w roku musisz dodać odpowiednio po: 1 i 2 wkłady. Różnica się nieco zmniejsza.

Czy można powiedzieć, że wychodzi na to samo? Prawie.

Dochodzi jeszcze koszt zakupu pompy.

No tak masz rację ! Moje nie dopatrzenie.

Rzeczywiście różnica się zmniejsza pomiędzy arseta ,a moim rozwiązaniem(tylko bardziej potwierdza zasadność przejścia na większą pompę). Różnica w cenie pomiędzy pompą alfa2 25-40 , a 25-60 wynosi około 50zł. Nie jest duża biorąc pod uwagę, że jest to koszt jednorazowy.

Nadal wychodzi na to, że rozwiązanie ,,arsetowe'' jest lepsze.

Opublikowano

Ja już sam nie wiem o biega. W zeszłą niedzielę wymieniłem wkłady na nowe i do tej pory nie zauważyłem wyraźnego spadku wydajności, FBF działa tak jak na początku. Filtry są brudne, ale akwarium jest ładnie pozamiatane. Jutro odwinę część sznurka i sprawdzę jak długo ociągnie na odwinięciu.

Opublikowano

U mnie wkłady 100mikronów wymieniam co dwa tygodnie. Jak na razie nie zauważyłem jakiegoś wielkiego spadku wydajności. FBFa w ogóle nie tykam.

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Ja również. Kształt głowy mi nie pasuje do saulosi
    • Obstawiam że na 99% to demasoni.
    • Bartku...demasoni nawet jak ledwo się " urodzi" to widać jego zdecydowane barwy czyli pasy pionowe. Nie można jego pomylić z inną rybą . No chyba , że jest złego gatunku. Wydaje mi się , że to może być saulosi lub coś innego.
    • Ta największa wygląda na crabro.
    • To Ty jesteś bardzo dzielny, albo bardzo silny, albo masz nieduże akwarium. Przy zbiorniku 160 litrów - wielkość mini jak na malawi - podmiana 25% to jest 40 litrów - wiadrami w jedną i w drugą. Przy większych akwariach odpowiednio więcej. To już chyba lepiej ciągnąć węże.  Jak już się upierasz przy targaniu tej wody, to wygodniejsze od wiader mogą być kanistry - trudniej rozlać. Ja tak na razie uzupełniam wodę w dolewce.  Jeżeli masz miejsce w szafce - mnie się takie rozwiązanie bardzo sprawdziło - można tam zamontować narurowca i na czas poboru wody łączyć go z siecią wężem ogrodowym z szybkozłączką.  Z drugiej strony wpiąłem zestaw na stałe do rury prowadzącej wodą z sumpa do akwarium. Jak widać na zdjęciu, założyłem też elektrozawór z wyłącznikiem pływakowym, żeby nie przelać.  Co do wkładów - mam polipropylenowy, odżelaziający i węglowy. I jeszcze jedno drobne udogodnienie: Wąż doprowadzający wodę do filtra podpinam do baterii prysznica. Żeby nie musieć za każdym razem odkręcać węża i nakręcać końcówkę do podłączania szybkozłączki, wąż prysznica dokręciłem do szybkozłączki z gwintem zewnętrznym 1/2" (trochę się naszukałem w internecie). Tym sposobem przepinam tylko węże. Zastanawiam się jeszcze nad założeniem za elektrozaworem trójnika i podłączeniu tam modułu z żywicą jonowymienną - w ten sposób ogarnę też temat uzupełniania wody w dolewce.    
    • Poziome psy - Melanochromis auratus Plamy - Nimbochromis livingstonii Bez Pasów - 3 x Pseudotropheus sp. 'acei' Pionowe pasy - słabo go widać, Chindongo demasoni albo Chindongo saulosi Ta największa, trudno powiedzieć, jakiś Pseudotropheus? W tej misce, bez napowietrzania i przykrycia za długo nie pożyją.
    • Siemka potrzebuje info co za pyszczole tu pływają 😁😁😁🍺
    • Cześć  To stary temat ale i mnie aktualny ponieważ mój samiec Yellow od ponad pół roku na zmianę bździ się z dwoma samicami Saulosi , już chyba z osiem razy nosiły w pysku młode ale jak na razie przetrwały dwie jedna ma jakieś  4 cm a druga jest jeszcze tyci tyci maleńka 
    • @Tomasz78https://forum.klub-malawi.pl/search/?q=Hexpure &quick=1  W podanym linku są 4 tematy różne w tym jeden właśnie ten tutaj. W szukajce zaznacz WSZYSTKO  wtedy szuka w zawartości całego forum.
    • Napiszę tutaj bo wpisując w wyszukiwarkę hexpure wyskoczył tylko ten temat. Moje spostrzerzenia po użyciu hexpure w porównaniu do purigenu. Jeżeli coś jest tanie a tak samo dobre jak te drogie to zapala się czerwona lampka - gdzieś tkwi jakiś "haczyk". No i znalazł się owy "haczyk". Jeżeli chodzi o czystość wody to oba preparaty krystalizują wodę tak samo, oba po 4 tygodniach tak samo zabrudzone na kolor brązowy. Różnica wyszła w regeneracji. Oba regeneruję wybielaczem ace. Hexpure wybielało się 3 dni zużywając 1 litr ace i to nie wybieliło do białości. Nalałem około 300 ml ace do 125ml hexpure tak jak robię to w przypadku purigenu, po 24h wybieliło może w połowie, i tak jeszcze 2 razy powtarzałem aż zużyłem 1 litr. Natomiast 125ml purigenu po użyciu 300 a nawet 250 ml ace po niecałych 20h wybiela do białości. Wniosek z tego taki że hexpure opłaca się tylko w tedy jeśli używa się go jednorazowo. Jeżeli hexpure działa tak jak purigen latami to na wybielacz wydamy więcej. Purigen regeneruje co 4 tygodnie zużywając 300ml ace, więc zaokrąglając 1 litr ace starcza na 3 miesiące, czyli rocznie 4 litry, powiedzmy że litr ace kosztuje 10 zł, to roczny koszt 40 zł. Hexpure po 4 tygodniach użycia zużywa 1 litr ace, czyli rocznie potrzebuje 12 litrów czyli 120 zł. Hexpure 300ml kosztuje 60 zł. Purigen 250ml kosztuje 110 zł. (Aktualne ceny ze sklepu "trzmiel") Ale na ace trzeba rocznie wydać 80 zł więcej. Wnioski wyciągnijcie sami, a może ktoś ma inne spostrzeżenia?  
  • Tematy

• Grafiki

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.