Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Na wstępie witam wszystkich po długiej nieobecności :) !

Ponieważ moje morphy zakupione od PiotraQ mnożą się na potęge ale tylko w formie OB Morph mam małe pytanko.

Z 6sztuk zakupionych od Piotra jedna okazała się BB Morphem. Niby wszystko ok, rybka ładnie pobiera pokarm, nie daje sobą pomiatać i szybko wyrosła ale ........ cały czas jest w odosobnieniu. Ma swoje miejsce przy skale i wychodzi praktycznie tylko do jedzonka albo pościgać sie z innym samcem.

Poczatkowo liczylem ze znajdzie sie do niego jakies towarzystwo z kolejnych miotów. Niestety wszyskie kolejne maluchy wychodza w barwie OB.

I tu moje pytanko czy zachowanie BB Morpha jest ukierunkowane jego chrakterem czy różnicami w ubarwieniu? Czy BB odbiera inne ryby jako całkowicie odmienny gatunek?

Po przeczytaniu tekstu PiotraQ na temat ME mam jeszcze pytanko o kwestie samców ubarwionych w niebieskie plamy. Czy ten pigment jest widoczny już u młodych osobników czy jest to pigment ujawniający się dopiero u ryb wybarwiających?

Pozdrawiam!

Marcin

Opublikowano

Odmmianę BB morph można już poznać u 3-4 tygodniowych ryb.

Piotrek miał ryby z tego samego źródła , a u mnie w prawie każdym miocie trafiał się jeden samczyk BB.

Nie zauważyłem natomiast aby ryby tej barwy były w jakikolwiek sposób szykanowane przez swych rodziców lub rodzeństwo:)

• 3 tygodnie później...
Opublikowano

Temat doswiezam bardziej informacyjnie ale od dwoch dni nie moge sie nadziwic jakie zmiany zaszly w moim BB Morphie. Dotychczas spokojny, nieco osowiały i siedziacy w jednym miejscu ciemno brazowy bb morph zmienil sie w wojownika i przybral niebieskie, takie prawie blekitne barwy z kilkoma ciemniejszymi pasami. To pierwsza taka odmiana a samca mam juz ok 10miesiecy. Startuje do kazdej przeplywajacej samicy, goni maluchy i nastroszony plywa po calym zbiorniku.

GENIALNA PRZEMIANA :)

Opublikowano

Po prostu zachciało się mu być mężczyzną :D

Masz teraz w pełni wybarwionego samca , który pokazał całe swe piękno :D