Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Mam pytanie co do oświetlenia, mam dwie świetlówki T-8 philips 865 6500K jeszcze po akwarium typowo roślinnym. Jakoś mi nie pasuje kolor kamieni w tm świetle i chce wymienić na inne ale na jakie?

Czytałem inne wątki na temat oświetlenia ale tam jest dużo różnych propozycji może ktoś doradzić konkretnie jaki wybrać jeden rodzaj świetlówki.Tło jest czarne a skałki to łupek

Opublikowano

Kolor kamieni to jedno, ale najważniejsze powinno być dla Ciebie oświetlenie, które ładnie wybarwi twoje ryby. Jaka obsada? Jako podstawową mam tą samą barwę światła co ty. Jestem z niej zadowolony bo zimniejsza barwa fałszuje kolor żółty, a zależy mi żeby samiczki Msobo były ładne.

Jak dobrze wiesz, wygląda to mniej więcej u nas tak:

Z drugiej jednak strony rozważałem połączenie mojej świetlówki 6500k z drugą 10000k (konkretnie chciałem Philips Aquarelle) uzyskałbym w ten sposób zimniejszą barwę, która "upiększyłaby" Demonki, Acei i samce Msobo. To połączenie przedstawia się mniej więcej tak:

Jeszcze bardziej niebieska barwa oświetlenia wydaje mi się przesadna:

Opublikowano

Obsada

Labeotropheus trewavasae (Thumbi West ) 1+4

Metriaclima sp zebra Maison Reef lub Luwino Reef 1+3

Metriaclima msobo magunga 1+4

Pseudotropheus Acei 12szt

Pseudotropheus demasoni 10/12szt

mam możliwość włożenia 4 świetlówek T-8 54W ale wydaje mi się że wtedy będzie zdecydowanie za jasno więc chcę włożyć tylko dwie i o tej samej barwie