Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Trochę mało tych rybek jak na 300l ja bym kupiłbym po 10 12 ryb z gatunku i zobaczyłjak się haremy utworzą a nuż wyjdzie wielosamcowo myślę że ostatecznie nawet 14 ryb w 300l przy 2 gatunkach nie będzie za dużo.

Maingano to ja bym połączył bardziej z perlmuttami miałabyś perłowego samca kontrastującego z samcem maingano i biało czarne samiczki ładnie kontrastowały by z samiczkami maingano.

Opublikowano

Uważam, ze akwarium o tych wymiarach z Melanochromis i terytorialistą na pokładzie to zawsze duze ryzyko. Łączenie ryb tego dynamicznego rodzaju z terytorialistą ma nikłe szanse na powodzenie. Lepiej byłoby wiec zamienic albo saulosi na coś znacznie mniej terytorialnego ( sprengerae, yellow ) lub do saulosi dołaczyć jeden gatunek ale nie będacy Melanochromis cyaneorhabdos. Do saulosi poza wspomnianymi sprengerae mozna by dołożyć Pseudotropheus livingstonii ale niestety zniknęły ostatnio z oferty sklepów internetowych. Pozostałby chyba zaryzykować z Pseudotropheus sp. elongatus spot. Ryzyko polega na tym, że aksamitnie czarny walczący zbyt czesto spot wyglada fatalnie.

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Mam spota razem z saulosi i maingano. Akwarium 240l. Gdybym teraz decydowała o obsadzie to spota bym nie brała. Samce są ładne, ale samice takie blade, wypłowiałe - nie polecam.