Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Nie łączyłbym afry z aulonami, dieta ta sama ale temperament już niekoniecznie ;).

A co w takim razie było by ciekawe do Aulonów, żeby dodać nowe (inne) kolory do zbiornika...bo widzę, że z pręgowanymi pyszczakami może być trudniej.

Opublikowano

No ale hipotetycznie, gdyby już spróbować towarzystwa Aulonów w moim zbiorniku (w międzyczasie przeliczyłem litraż, powierzchnie itp. na ilość i wielkość ryb i nie wychodzi to źle, choć wiem Perez666, że masz bardziej profesjonalne podejście i doświadczenie :) ) Więc zakładając, że z zauroczenia zadomowiłbym Fire Fisha podjąłbym decyzję o obsadzie

saulosi 3+7

fire fish 2+3

to mam pytanie, czy jako jeszcze jedna wersję obsady można by zmniejszając np liczbę saulosi, dołożyć jakiś trzeci gatunek (trzy gatunki też nie są jakoś szczególnie nie wskazane w moim zbiorniku - oczywiście wybrane z głową :) Jeśli tak, to co byście proponowali z założeniem, że zależałoby mi najbardziej na wprowadzeniu kolejnych barw do akwarium

saulosi 2+5

fire fish 2+3

xxx ?+?

Opublikowano

Jakich barw przy obsadzie saulosi i ff chcesz dodac? Bo w tej obsadzie sa az 4.

Do 300l nic bardziej kolorowego wymyslic sie nie da zreszta w mbunie podstawowe barwy to niebieski i zolty.

Ewentualnie saulosi 3x5, yellow 1x3 i FF 2x3

Opublikowano
Jakich barw przy obsadzie saulosi i ff chcesz dodac? Bo w tej obsadzie sa az 4.

Do 300l nic bardziej kolorowego wymyslic sie nie da zreszta w mbunie podstawowe barwy to niebieski i zolty.

Ewentualnie saulosi 3x5, yellow 1x3 i FF 2x3

Właściwie to tak sobie "gdybam", żeby po wpuszczeniu obsady nie wynaleźć jakiegoś niedostrzeżonego rozwiązania :) Ale chyba masz rację, że nie ma co tu więcej kombinować. Zastanawiam się nad twoją ostatnią podpowiedzią. Orientujesz się czy yellow będzie się znacząco różnił od samiczki saulosi (kolor, kształt, wielkość). Bo jeśli tylko czarnym paskiem na płetwach, to może nie ma sensu wplatać tam trzeciego gatunku. Jeśli jednak różnice będą zauważalne, to jak najbardziej wchodziła by w grę.

Czy może wziąć po uwagę saulosi coral? z tego co widzę, to kolorystycznie bardziej w pomarańcz wpada :) i różnica między yellowem by się zaznaczyła.

No i czy 3 saulosi nie pozabijają się za 5 samiczek :) Bo fire fish rozumiem, że z naturalnej mniejszej agresywności nie powinny?

Opublikowano

Nie rozumiem dlaczego co jakiś czas poleca się ma tym forum dwa żółte gatunki w obsadzie trzy gatunkowej. Nie dość że ludzie w małych zbiornikach mają ograniczone możliwości względem obsady to jeszcze mają mieć monotonię w kolorach chyba nie oto chodzi. Owszem u mbuna dominuje kolor niebieski i żółty ale przecież są różne wariacje tych kolorów.Przecież na saulosi i yellowkach Malawi się nie kończy.Można przecież tu saulosi zastąpić maingano albo yellowka perlmuttem,sprengerae lub m.joanjohnsonae o już będzie różnokolorowo i poprawnie żywieniowo.

Opublikowano

Przyznam się szczerze, że im dłużej analizuję obsady, tym - o dziwo wbrew początkowym oczekiwaniom co do wielokolorowości gatunków - zaczynam się skłaniać do obsady typu

- demasoni 3+8

- interruptus 1+4

Wiem, wiem, niebiesko-żółto..a wręcz niebiesko z dodatkiem żółtego, czyli w porównaniu z moimi poprzednimi oczekiwaniami bardzo skromnie.

Skąd zmiana spojrzenia na dobór obsady?

Po pierwsze przeanalizowałem wypowiedzi na forach.

Po drugie zrobiłem małą symulację, wycinając makietki maksymalnych wielkości poszczególnych gatunków i przykładając do zbiornika (fotka w załączeniu). Po tych zabiegach, mimo nie najgorszych wyników obliczeń sugerowanych wielkości ryb wg litrażu i powierzchni dna, dochodzę do wniosku, że kiedy ryby podrosną (nawet nie do podawanych maksymalnych rozmiarów wg gatunku) nie będą miały zbyt wielkiego pola manewru w moim akwarium, a przecież mają czuć się dobrze...o ile życie "w niewoli" można tak określić ;) Stąd większe wątpliwości co do Aulonocar-ów. Tych nawet nie umieszczałęm w mojej symulcji, ponieważ są z natury jeszcze większe niż uwzględniony tam msobo magunga.

Po trzecie wyeliminowałem wyraźne różnice wielkości ryb, choć nie wiem czy ma to jakieś szczególne znaczenie dla komfortu życia ryb, chyba bardziej różnica temperamentów...co również zacząłem bardziej uwzględniać.

Jedyne czego delikatnie żałuję, to fakt że żółtych samiczek interruptusa będzie wyraźnie mniej niż reszty niebieskich pyszczaków - samców i samiczek demasoni i samców interruptusa (łącznie stosunek 4 do 12).

makieta.jpg

Uploaded with ImageShack.us

Opublikowano

Musisz wziąć sporą poprawkę na demasoni.Z planowanego 3+8 pewnie nic nie wyjdzie.Z zakupionych 12 szt. może ci funkcjonować np. 5+7 albo 1+2.Naturalna selekcja zrobi swoje.Mi swego czasu z 15 szt. bodajże po miesiącu zostało już 8szt. Także przy demasoni haremów sobie nie planuj, prędzej w totka "6" trafisz :P Więc możesz z czasem dokładać samic interruptusa, gdy zrobi się miejsce, albo od razu kupić więcej.

• Dziękuję 1