Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Dawno żadne nowe ryby nie dały mi takiej radochy jak młode Buccochromisy rhoadesi, które zawitały w moich progach. Moje specyficzne wymagania sprawiły że czkałem na te ryby ponad rok. Stało się tak dlatego, że chciałem ryby małe ( max 5-6 cm ). Bardzo dawno temu takie maluchy tego gatunku były w ofercie Tan - Malu ale potem je wywiało były tylko ryby 10-11 cm. Jak na ten gatunek nie duże ale ja chciałem mieć je prawie od narybku. Wreszcie stało się, pojawiły się w ofercie Tan - Malu. Rybki były określone na 4-5 cm ale wspominałem, ze chcę mieć małe ryby. Gdy otworzyłem pudło zobaczyłem moje maluchy, mają pomiędzy 3,5 a 4 cm i są bardzo smukłe no i się spietrałem jak zobaczyłem wielką mordkę Protomelasa czy aby nie dostanie najbardziej ekskluzywnego dania w życiu ;). Tak poważnie mówiąc zjeść by na pewno ich nie zjadł ale bałem się, że duzi mieszkańcy mojego zbiornika zamęczą bidoki. No i się zaczęło. Akcja tworzenie akwarium. W garażu mam kilka baniaków ale wszystkie za małe lub za duże. Wybrałem więc opcje dużego łatwo dostępnego a to przypadkiem moja 240-ka ;). Do garażu mam z 15-17 m i nie mam tam wody. Zlewałem więc wodę ze zbiornika głównego i taszczyłem w baniakach do akwarium. Miałem ambitny plan zalania zbiornika do połowy ale wymiękłem ... nie te lata ;). Po około 150 litrach wstawiłem filtr, załączyłem kubełek eheima i włączyłem grzałkę. Na końcu zapaliłem światło i jak je zobaczyłem to się zakochałem rybki są zarąbiaste, tacy maleńcy mordercy są bardzo pocieszni. Pływają po tym wielkim dla nich akwenie i chyba wreszcie udało mi sie spełnić standardy Pereza :P. Musze je podtuczyć i za miesiąc dwa wpuścić do ogólnego. Tak więc zamiast błyskawicznej adaptacji zrobiłem mały trening siłowy ;). Jednak mordeczki są super i jak tak sobie wspominam to ostatno taką radość sprawiły mi zebry chilumba oby te hodowały się jak tamte :)

Opublikowano

Heh, ja dzisiaj też odebrałem przesyłkę z B.rhoadesii- z tego samego źródła i także jestem nimi oczarowany. Młode ryby dużych gatunków mają szczególny urok, dlatego też zawsze staram się kupować jak najmniejsze egzemplarze do dalszej hodowli. Natomiast u mnie od razu wpłynęły na "szeroką wodę" :-) to znaczy do docelowego zbiornika 2800 l. Planuje je jednogatunkowo, zobaczę co z tego wyjdzie. No ewentualnie rozważę w przyszłości połączenie ich z Ch. caeruleus, które aktualnie są w innym zbiorniku, i dzisiaj do towarzystwa dostały F. rostratus.

• Dziękuję 1
Opublikowano

Hehe, wczoraj widocznie był ogólnopolski dzień odbierania rhoadesii i fosso.Też je wczoraj odebrałem ;)

Nareszcie Hari masz porządne ryby a nie jakieś malawijskie paletki :D

Opublikowano

Paletki ;) ... na razie to muszę uważać żeby te paletki nie zżarły prawdziwych predatorów :mrgreen: aż zakwasów dostałem od noszenia wody :D.

Teraz już mam odpowiedź gdzie to jechały te liczne Buccki o których wspominał właściciel Tan - Malu.

Tyle ze wy chyba macie 10-11 cm to już konkretne rybki a moje to takie osseski że aż śmiesznie to wygląda ;)

Opublikowano

Czy Wasze większe jedza bez oporu ? Moje mają totalny bezapetyt a Krzysiek tez ma problemy.