Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Mam akwarium 112l teraz juz wiem ze miemozna trzymac pojedynczych sztuk.Moim blendem bylo najpierw kupienie rybek a pózniej dopiero odpowiedniej literatury.Moja obsada 1 Pseudotropheups Socolofi 2Pseudotropheups Elongatus 2Melanochromis Auratus i jeszcze dwie pysie ktore nieumie zidentyfikowac

Opublikowano

Hej

Wszystko źle (niestety)

1. Akwa za małe na posiadanie więcej niż jeden gatunek

2. Zbyt wiele gatunków

3. Ryby trzymane nie w haremach lecz po 1 lub 2 szt

4. Niezidentyfikowane gatunki w akwarium.

Musisz pozbyć się obecnych rybek albo zamienić akwa na zdecydowanie większe (minimum x 3 lub nawet 4)jeżeli chcesz pozostać przy obecnych gatunkach.

Jeżeli jednak nie ma szans na wymianę akwa to najlepszym rozwiązaniem będzie kupić Soulosi. Piękne, ciekawe i do tego dwukolorowe rybki (samce granatowe, samice cytrynowe).

Niestety (a może właśnie stety) Malawi wymaga sporej odpowiedzialności od właściciela. Najpierw wszystko dokładnie planujemy a dopiero później zabieramy się do wcielania planów w życie.

Ty zrobiłeś odwrotnie czyli najpierw kupiłeś wszystko a teraz masz problem. W obecnym układzie nie masz żadnych szans na stworzenie stabilnego akwarium. Nie wiem jakiej wielkości są Twoje ryby ale pewnie to kwestia czasu jak zaczną się wybijać

Rada:

sprzedaj jub oddaj obecne rybki, czytaj, czytaj, czytaj, ustabilizuj zbiornik i kup 10 - 12 pseudotropheus soulosi (masz wtedy spore szanse na stworzenie układu 1samiec + 4samice lub nawet przy odpowiednim urządzeniu zbiornika 2 + 5-6).

Życzę powodzenia

pozdro

Opublikowano

Tak jak powyżej kolega napisał to taka obsada to katastrofa.

Dl;a uściślenia bo chyba Markowi cos się źle wstukało bo nie moze być mowy o haremie z 1 lub dwóch sztuk bi pierwsze to "singiel" :wink: a drugie to "para" natomiast pyszczaki zyją w haremach gdzie na jednego samca powinno przypadać 3 - 4 samice.

kojot, tak na marginesie to przy odpisywaniu żywaj funcji Postrepley a nie newtopic bo się bałagan zrobi - już są dwa Twoje watki o tym samym a niestety moderatorzy nie mają możliwości łaczenia watków w jeden.

Opublikowano

Dl;a uściślenia bo chyba Markowi cos się źle wstukało bo nie moze być mowy o haremie z 1 lub dwóch sztuk bi pierwsze to "singiel" :wink: a drugie to "para" natomiast pyszczaki zyją w haremach gdzie na jednego samca powinno przypadać 3 - 4 samice.

W zdaniu "Ryby trzymane nie w haremach lecz po 1 lub 2 szt " zabrakło przecinka w miejscu:Ryby trzymane nie w haremach, lecz po 1 lub 2 szt

Teraz to chyba nabrało właściwego sensu.

Chodziło mi o to że kojot trzyma ryby w ilościach 1-2szt a nie właśnie w haremach

Mam nadzieje że w miarę klartownie się z tego wytłumaczyłem

pozdro

Opublikowano

Ooo teraz jasne - złą interpretacja z mojej strony :roll: , bo nawet o przcinek mi nie chodziło - po prostu w procesie "szybkiego czytania" :wink: nawet słowa "nie" nie zauważyłem