Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Prawda.Pakuły plus wazelina techniczna o wiele lepiej trzyma niż teflon.Kubki z plastikowymi pipnikami do odpowietrzania są dośc solidne i w dobrej cenie.Jeśli dba się o oring to nic się nie rozcieknie.

Opublikowano

Jeszcze jedno pytanie, bo jestem na etapie zgrzewania rurociągu :).

Czy korpusy do filtracji biologicznej (matrix,FBF, ceramika) i purigenu muszą być odwrócone? (Strzałka odwrotnie niż kierunek wody)

Zrozumiałem z tego co czytałem, że w korpus z ceramiką lub innym złożem woda wpada przez rurkę (czyli korpus odwrócony) w któej są dziurki i przechodzi przez wkłady ????

Opublikowano

Dokładnie tak jak piszesz czyli odwrotnie.

Ja tak mam wszystkie korpusy za pompą a jedynie mechaniki są wg przepływu.

Taki korpus zamontowany odwrotnie możesz wykorzystać w dwojaki sposób:

-jak normalny fbf czyli rurka z otworkami i wirowanie złoża

-możesz dać taki wkład na złoża do środka i po prostu przelewać go od góry a nie od dołu ( ja dla przykładu przez pewien czas miałem w odwrotnie zamontowanym korpusie phoshuard seachem i pięknie sobie wirował. Teraz w tym korpusie mam ten plastikowy wkład z absorbentem krzemianów, a to tylko dlatego, że ciężko było dla niego wyregulować przepływ).

• Dziękuję 1
Opublikowano
Dokładnie tak jak piszesz czyli odwrotnie.

:P Żeby doprecyzować: chodzi nam o to,żeby woda wypływała ze środkowej części korpusu; w tą centralną tuleję wpasowuje się rurę,doprowadzającą wodę na dno. Chyba teraz już jest jasne.

• Dziękuję 1
Opublikowano
:P Żeby doprecyzować: chodzi nam o to,żeby woda wypływała ze środkowej części korpusu; w tą centralną tuleję wpasowuje się rurę,doprowadzającą wodę na dno. Chyba teraz już jest jasne.

Tak, jesteś bardziej precyzyjny :)

Opublikowano

Możesz ja zalać np. jakąś pompą cyrkulacyjną , lub wodą z kranu (wlewając ją bez pośrednio poprzez wylot wody do akwarium za pomocą węża). Zalewając narurowca po zakręcaj za pompą wszelakie korpusy itp. i puść wodę po przez bypass jeżeli go nie masz ( znaczy nie po słuchałeś naszych rad ;-) ) to puść go droga jak najmniej kolizyjną.

Opublikowano

Czytałem rady i mam bypassy przy każdym korpusie z zaworami. Krótko - wlewam wodę z kranu wężem dopóki nie wypłynie najkrótszą drogą z wylotu do akwa. Dolewam wodę do baniaka aby wlot był pod wodą i włączam pompę ?

Dobrze rozumiem?