Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Nie wiem jak one to robia mam młodzież, i dzisiaj zauważyłem trzy pysie pływające za tłem, niew mogę ich wyciągnąć, są bardzo szybkie.Muszę demontować tło? czy ktos ma inną radę. I jak zamontować siatkę od tła aby juz nie wpływałe w rewiry niedozwolone. Prosze pomóżcie. :(

Opublikowano

To czy szybko wypłyną nie jest wcale takie oczywiste. Jeśli za tłem jest sporo glonów i ślimaki to może się tam małym pysiom spodobać :D

Co do ryb za tłem są różne szkoły. Jedni uszczelniają tło przyklejając go silikonem akwarystycznym do szyb, drudzy wręcz przeciwnie pozostawiają prześwity przez które ryby mogą swobodnie przepływać tam i z powrotem.

Moje doświadczenia w tym temacie: najpierw zastosowałem wariant z uszczelnieniem. Tło strukturalne wypukłe imitacja skał ściśle dopasowane do szyb. Minusy tego rozwiązania: za tłem dużo glonów, ślimaki w ilościach przemysłowych, mała wymiana wody - bród na dnie musiałem ściągać cieniutkim wężem o małym przepływie wody no i na koniec cwane ryby dostały się jakoś za to tło i to już był dramat (odkryłem że po prostu przeskoczyły nad lustrem wody i hop za tło :shock: ) Musiałem zastosować wariant drugi aby jakoś je wydostać bo w drugą stronę już hopać nie chciały haha. Spuściłem nieco wody i powycinałem specjalne otwory aby ryby mogły się przemieszczać bezpiecznie bez możliwości zaklinowania za tłem co było by tragiczne w skutkach dla nich no i dla jakości wody ... Niby wszystko było OK , rybcie wpływały-wypływały fakt że czyszczenia brudu na dnie za tłem miałem więcej ale poprawiła się cyrkulacja wody. Tylko jakoś mi tych ryb w akwarium zaczęło maleć a za tłem przybywać skubane tak im sie tam spodobało (prześladowane samiczki no i mniejsze osobniki miały azyl). Po tych próbach z grubym tłem strukturalnym z pianki po latach mam teraz w akwarium tło div z łupka piaskowca - cienkie no i przylega do szyby ...

pozdr.