Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Godzinę temu, piotriola napisał:

Książka ta jest na prawdę ładnie wydana, sporo zdjęć dobrej jakości. Zwolennicy Mbuny sporo w niej znajdą, ale wiem czemu się rozczarowałeś stosunkowo mało jest o drapieżnikach.

dramatu nie ma, ale tak jak piszesz...rozczarowany jestem tyrannochromisy wciąż zagadka , z bucco to samo..

masz 4 i 5 ?

Opublikowano

Mam tylko 5, jestem bardziej zainteresowany innymi autorami. Faktycznie o rybach które wymieniłeś mało jest informacji. Kiedyś Ad opisywał jak stado Buccochromis wspary innymi drapieżnikami na plaży Chembe pustoszył otoczenie, pożerały pielęgnice, młode i skorupiaki ukrywające się w piachu. Totalna rzeź , to tyle co wiem o tych rybach.:confused:
Jest jedna pozycja której nie widziałem , może tam znajdziesz coś ciekawego

7cb227e5-7dff-4daa-b85b-70371bcdf647_zpstolim3gy[1].jpg

69a762dd-b878-4d5d-b061-68b0b85381be_zpsvgqjjt7g[1].jpg

• Dziękuję 1
Opublikowano

Książki nie przeglądałem :confused: ale autor znajomy, ma spore osiągnięcia w tej dziedzinie. W wojsku był nurkiem, doświadczenie które zdobył pomogło mu w badaniu tego jeziora. Słyszałem że nasi zachodni sąsiedzi organizują wycieczki łodzią podwodną w tym jeziorze. Na początku myślałem że to ściema .
Możesz napisać coś o tej książce ?

• 1 rok później...
Opublikowano

Witam
Często uczestniczyłem w dyskusjach na temat żywienia ryb z tego biotopu, informacji jest mało  więc pomyślałem że warto przeczytać nieco informacji z innego biotopu. Autor w magazynie tym bardzo fajnie opisuje jaka jest rola tłuszczu w karmach dla ryb. Można również znaleźć tam tabele które przedstawiają procentową zawartość dla ryb roślinożernych, wszystkożernych i mięsożernych. Inny ciekawy artykuł znajduje się w kolejnym numerze, dobór składników oraz bilansowanie diety. Biotopy podobne, na pewno ciekawe informacje dla dociekliwych akwarystów.
pozdrawiam

P1100480.JPG

P1100481.JPG

• Lubię to 1
  • 6 miesięcy temu...
  • 2 tygodnie później...
Opublikowano

Polecałem tą pozycję w innym miejscu, chciałem jednak aby materiały papierowe znajdowały się w jednym miejscu. Książka z 2010 roku,zawiera 260 stron, sztywna oprawa. Zawiera sporo informacji na temat żywienia ryb. Są też informacje na temat genetyki,hodowli oraz podstawy anatomii. Zaciekawiła mnie informacja o żywieniu glonojadów, u niektórych z nich proces trawienny oparty jest na grzybach.Niby roślinożercy ale różnica w karmieniu znaczna.
Polecam i pozdrawiam😉

P1110489.JPG

• Lubię to 3
  • 6 miesięcy temu...
Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.