Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, zamówiłem kilka książek o Malawi oraz jakieś zeszyty Akwarystyczne. Nie znalazłem natomiast niczego o rybach z grupy nie mbuna. Źle szukałem? Czy nie ma nic na ten temat? Może film?

wysłane przy użyciu tapatalk

Opublikowano
Witam, zamówiłem kilka książek o Malawi oraz jakieś zeszyty Akwarystyczne. Nie znalazłem natomiast niczego o rybach z grupy nie mbuna. Źle szukałem? Czy nie ma nic na ten temat? Może film?

Witaj

Nie wiem co zamówiłeś , na początek polecam książkę ,,Back to Nature Malawi" jest wydanie polskojęzyczne. Tam znajdziesz sporo informacji o rybach z tego jeziora. Mimo że autor książki zapomniał o grupie Utaka, umieścił te ryby w grupie Haplochromis. Jest tam sporo informacji o grupie Aulonocara. Znajdziesz tam informacje o wodzie, czym karmić te ryby. Trzeba przyznać że ten temat praktycznie nie występuje w księgarniach, pozycje które posiadam traktuje jako białe kruki. Myślę że nie przesadziłem bo jest tego naprawdę mało. Jedyne opracowania po polsku wydali Wiecheccy, były to ich własne opisy. Inne pozycje to przetłumaczenia. Smutne ale prawdziwe.

pozdrawiam

Opublikowano

polecam

Malawi Cichlids in their Natural Habitat, New 4th Edition: Ad Konings: 9781932892055: Amazon.com: Books

swego czasu malawian miał w ofercie

• Dziękuję 2
  • 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Ponieważ jest spore zainteresowanie informacją na papierze postanowiłem przedstawić kilka pozycji z których można dowiedzieć się coś na temat ryb z tego biotopu. Dla zainteresowanych poniżej kilka fotek dla łatwiejszego rozpoznania miesięczników.

1.Nasze Akwarium 2002 nr 31, znajdziecie tam artykuł M. Kielan jakie ryby należą do grupy Utaka, sposób odżywiania i wiele innych ciekawostek.

2.Aqua Magazyn 1999 nr 21, znajduje się tam szczegółowy opis odmiany Otopharynx.

3.Nasze Akwarium 2000 nr 13, nieco informacji na temat ,,Wielkie pielęgnice Jeziora Malawi" .Ciekawostką jest opis polującego Scianochromisa.

4.Zeszyt Akwarystyczny , grupa Aulonocara 2013 nr47

5.Zeszyt Akwarystyczny, grupa Utaka 2014 nr 52. Mimo że Ad Konings zapomina o tej grupie dzięki autorowi dowiedziałem się że Utaka istnieje i ma się dobrze.

Przedstawiłem kilka pozycji na temat inny niż Mbuna, jak znajdę coś ciekawego wstawię.

Przypuszczam że ostatnie pozycje można jeszcze nabyć na allegro, starsze magazyny tylko jako używane.

post-12774-14695724566985_thumb.jpg

post-12774-14695724567288_thumb.jpg

• Dziękuję 4
  • 4 miesiące temu...
  • 1 rok później...
Opublikowano
Dnia ‎2015‎-‎09‎-‎08 o 09:40, crav napisał:

polecam

Malawi Cichlids in their Natural Habitat, New 4th Edition: Ad Konings: 9781932892055: Amazon.com: Books

swego czasu malawian miał w ofercie

Faktycznie crav polecałeś 4 :D

IMG_3415.JPG

• Dziękuję 1
Opublikowano

Książka ta jest na prawdę ładnie wydana, sporo zdjęć dobrej jakości. Zwolennicy Mbuny sporo w niej znajdą, ale wiem czemu się rozczarowałeś stosunkowo mało jest o drapieżnikach.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.