Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Już doczytałam, że to przez wyłączanie filtra w nocy. Mężowi chlupot przeszkadza. Wyłączam ok. połnocy i włączam o szóstej. Muszę częściej czyścić jak się dowiedziałam.

Opublikowano

Po pierwsze nie wyłączaj filtra(-ów) wogóle , tego się nie robi.

Po drugie ustaw wylot filtra tak , aby nie chlupało , to nie będzie mężowi przeszkadzało:)

Po trzecie jeśli będziesz czyściła ten filtr(-y) to rób to wodą z podmiany z akwarium, , jak się domyślam masz raczej filtr(-y) gąbkowy?

Myjąc pod bierzącą wodą niszczysz florę bakteryjną jaka na nim się wytworzyła, a która jest niezbędna w procesie oczyszczania biologicznego wody.

Opublikowano

Tak jak Daniel napisał - jest to niedopuszczalne, jak temu zapobiec też napisał, pozwole sobie tylko dodać że jęśli masz tylko filtr wewnetrzny [a znając gabaryty Twojego akwa to zapewne tak jest] i jeśli również przy pomocy tego filtra napowietrzasz akwa to to napowietrzanie daje najintensywniejszy dzwiek i chyba najbardziej denerwujcy, jeśli tak masz to wtedy ustaw wylot filtra tak aby nie chlupotał ale lekko wzburzał tafle wody i wtedy ewentulanie na noc możesz to napowietrzanie zamykać - ale nie wyłączaj filtra.

Opublikowano

Mam taki filtr i z gąbką i pojemnikiem z kamykami (wewnętrzny oczywiście). Czy dobrze zrozumiałam, że jak wyciągnę tę przeźroczystą rurkę to filtr będzie nadal czyścił akwarium? Jak mam ustawić żeby nie chlupotało, bo jakoś mi nie wyszło?

Opublikowano

Jak zakładam taką zatyczkę, która był w zestawie, na końcówkę przeźroczystej rurki, to bąbelki nadal lecą, ale jest cisza. Mam nadzieję, że to o to chodzi i nie przepalę filtra.