Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, ukończyłem tło z łupka filitowego naklejonego silikonem akwarystycznym na spienione PCV. Tło zostało ukończone ok. 5 dni temu i cały czas pachnie silikonem (tj. zapachem przypominającym ocet). Czy to ustąpi z czasem, czy się tym nie przejmować bo nie jest to szkodliwe dla ryb? Silikon na pewno był akwarystyczny nie jakiś inny.

Opublikowano

Po 5 dniach silikon raczej powinien już wyschnąć lecz zapach octu będzie się utrzymywał jeszcze długo. Proponuję Ci wystawić tło na zewnątrz na swierze powietrze to szybciej się pozbędziesz tego zapachu. Jeśli chodzi o wkładanie go do akwarium już teraz to myślę że i tak po zalaniu wodą nie wpuscisz tam ryb od razu - musi wszystko z "dojrzeć" więc nie widzę problemu. Jeśli był to silikon akwarystyczny to nie wpływa on na parametry wody a pod wpływem wody utwardzi się i straci swój specyficzny zapach.

pozdr.

Opublikowano

oczywiści że nie wpuszczę na razie ryb - stanie się to za ok. 3 tyg. po zbadaniu parametrów wody. Bałem się po prostu że w jakiś sposób silikon zatruje wodę więc i za 3 tygodnie gdy NO2 zniknie a No3 będzie w normie woda będzie zanieczyszczona chemią i w dodatku śmierdząca.

Opublikowano
oczywiści że nie wpuszczę na razie ryb - stanie się to za ok. 3 tyg. po zbadaniu parametrów wody. Bałem się po prostu że w jakiś sposób silikon zatruje wodę więc i za 3 tygodnie gdy NO2 zniknie a No3 będzie w normie woda będzie zanieczyszczona chemią i w dodatku śmierdząca.

Jak zakłada się świeże akwarium to zawsze jest dobrze na pierwsze dwa-trzy dni po uruchomieniu do filtra włożyć węgiel aktywny wychwyci ci wszyskie świństwa jakie do akwa moggły się dostać np właśnie cioś z tła lub silikonu lub jakiś pozostałości po myciu aka itd.