Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Włókninę zostaw jako ostatni etap filtracji mechanicznej:)

Wbrew pozorom tej bio-ceramiki nie będziesz miał dużo, pojemność jednego koszyczka to 2,5 litra.

Eee tam Daniel do Twojej 800 :wink::D to pewnie że nie za dużo ale on ma tylko 240l a takie akwa uciagnie od biedy nawet Fluval 304 [sprawdzone doświadczalnie] a Fluval 304 całkowitą pojemność ma koło 6,5 litra a pojemnosć koszyków to bedzie około 3,5 i takiego Fluvala to trzeba faktycznie wszystkie koszyki zasypać po brzegi najlepszą ceramika jaka sie da Natomiast Maciek już w dwóch koszykach bedzie miał łącznie 5 litrów więc myśle ze spoko - myśle że lepiej dać mniej a lepszej ceramiki niż wicej tzn wszystkie koszyki jakims badziewiem.

Co do włukniny to jesli ten model testowałes to nie będę polemizował natomiast ja mam z włuknina w kuble złe doświadczenia bo po prostu po prau tygodniach we Fluvalu to strasznie hamowała przepływ [tam nie ma włuknin oryginalnych - stosowałem jakaś serowską]

Opublikowano
a więc tak wywalamy włókninę i w kolejności w jakiej woda będzie przepływać - pierwszy koszyk 3 gąbki wybiorę dwie grubsze i jedną drobną potem 2 koszyk pełen ceramiki następnie 3 koszyk też pełny ceramiki i na samym dole nie ma koszyka ale sie wkłada te biokulki w tej siateczce więc dam je ostatnie, może tak być mars ?? czy biokulki lepiej dac przed ceramiką ??

i jaka to jest ceramika najlepszej jakości jakieś przykłady ??

Jak dla mnie schemat który opisałeś w pełni może być i będzie działać - zaznaczam tez że nie jest to jedyna mozliwość ułożenia mediów tylko propozycja bo jezeli opcja Daniela Ci odpowiada bardziej to możesz z powodzeniem wyprubować konfigurację zaproponowana przez niego.

Tak jak pisałem powyżej uważam że lepiej dać mniej ale lepszej [ choć zapewne droższej] ceramiki niż wywalac gabki itd i dać duzo ale byle czego.

Co do najlepszej jakości ceramiki to zapewne kazdy z nas ma jakies tam doświadczenia i swoich faworytów.

Np ostatnio na ryku pojawiły sie szeroko reklamowane i z opisu producenta ponoć super ceramika "Pro Ring" z Tropicala ale to jest nowość i sie o niej nie wypowiem bo w rękach nie miałem ale jeżeli opis produktu nie jest tylko czystym zabiegiem marketingowym ale stanem faktycznym to może to być interesująca propozycja - ceny niestety nie pamietam.

Moją ulubiona ceramika wyprubowana itd są BioMaxy Hagena z nich jestem bardzo zadowolony i szczególnie polecam do większych filtrów równiez dobra jest np Ehfisubstrat z Eheima ale to bardziej preferuje do mniejszych filtrów bo są to małe kuli [jak grocg] i łatwiej toto w koszykach upchać. Niektórzy chwala sobie też np Biopur z sery - masz naprawdę dośc duży wybór.

Opublikowano

W JBL-u przepływ mamy od dołu do góry, więc 1 koszyk jest od dołu:)

Ta ceramika która jest w komplecie nie jest ceramiką do filtracji biologicznej tylko wstępnej , dlatego piszę aby poszła do 1 koszyczka:)

W 2 możesz dać gąbki , a w 3 ceramikę bio, jeśli nie chcesz tyle ceramikidawać.

Ale , no właśnie wszystko zależy od ceramiki :D

Ja też jestem przekonany do BioMaxa bo używałem i używam, ale mam też Biopur Forte z Sery i też jestem zadowolony.

Możesz oczywiście kupić Sera Siporax ...ale to juz cena z innej planety :wink:

Opublikowano

to w sumie głupio że od dołu ;/ czyli daniel chcesz tak jak w wcześniejszym twoim poście żeby pierwsze syfy przepływały najpierw przez biokulki potem przez ceramikę i na końcu zatrzymywały się na tej włókninie ?? to na pewno dobry pomysły ?? ceramika się nie pozatyka ?? czy cus ;] no i do czego służą te biokulki jeśli są na samym początku przepływu ?? może przedstawilibyście mi tak bardzo ogólnie działanie filtracji bo mars na początek daje gąbki bo też chyba nie wiedział o przepływie od dołu a ty daniel na początek biokulki i ceramike ;]

Opublikowano

Tak Maćku na początek ceramikę którą masz na wyposażeniu bo to jest ceramika do filtracji mechanicznej a na to włókninę po to coby zamknąć filtrację mechaniczną :D

Biokulki ja mam wsadzone na dnie poza koszyczkami.

Opublikowano

W moim poście a i w Twoim Maciek pojawiło się zdanie:

"w kolejności w jakiej woda będzie przepływać "

i chyba ono wyjaśnia wszysko niezlaleznie czy woda płynie od dołu czy od góry - ja podawałem Ci w kolejmości przepływu czyli jeżeli woda płynie od góry to koszyk nr 1 jest u góry a jeżeli woda zaczyna przechodzić przez media od dołu to koszyk nr 1 jest na dole.

Opublikowano

no tak racja mars to ja sie tu pogubiłem ;] więc woda płynie od dołu do góry. Więc w kolejności w jakiej woda będzie przepływać:

na samym dnie biokulki w siatce bo chyba tylko je tam mogę dać -> potem 1 koszyk ceramika dodana do filtra i na to włóknina -> 2 koszyk dobrej jakości ceramika -> 3 koszyk dobrej jakości ceramika (czy przy tym ustawieniu filtr nie będzie się szybko zapychał ??) - propozycja daniela

dno biokulki -> 1 koszyk 3 rodzaje gąbek -> 2 koszyk dobrej jakości ceramika -> 3 koszyk dobrej jakości ceramika - moja propozycja

gąbki -> 1 koszyk bikulki -> 3 i 4 koszyk ceramika - propozycja marsa tylko daniel czy w tym filtrze mogę dać na dno gąbki bo jakoś mi to dziwnie wygląda

która z propozycji jest najlepsza i najpóźniej się zapcha ??

Opublikowano

dno biokulki -> 1 koszyk 3 rodzaje gąbek -> 2 koszyk dobrej jakości ceramika -> 3 koszyk dobrej jakości ceramika - moja propozycja

daniel czy w tym filtrze mogę dać na dno gąbki bo jakoś mi to dziwnie wygląda

Twoja propozycja jest też dobra:)))

A gąbki ja bym nie dawał na dno , biokulki mają jednak "luźniejszą" strukturę i się nie zapchają