Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
A jak zamierzasz to zrobić? na zasysie pompy musisz mieć jakieś zabezpieczenie (gąbka itp.) inaczej zafajda się silnik, co może powodować uszkodzenie pompy.

Dziś przeczytałem chyba "pińcet" stron tego forum i znalazłem wreszcie odpowiedzi na męczące mnie pytania. Otóż już wiem jak chcę to zrobić...

Użyję korpusu 10" z wkładem 100 mikronów. Zasys do akwarium zabezpieczony jakimś sitkiem (np. tym z zestawu aquael turbo - aby nie wciągnęło jakiejś małej ryby) woda będzie napędzana cyrkulatorem aquael 2000. Umieszczę go za korpusem na wylocie wody. Będzie on albo na zewnątrz albo w środku (w zależności czy mój egzemplarz cieknie - nawet jeśli to od tego jest gwarancja). Z tego co wyczytałem to pompa ta lepiej radzi sobie z zasysaniem wody niż z jej tłoczeniem, stąd decyzja o umiejscowieniu jej za korpusem.

Opublikowano

Moim zdaniem aquael 2000 nie ogarnie sznurka. Mam wersję 1500 i jak upcham do zasobnika dość gęsto waty plus gąbkę to po kilku dniach przepływ spada przynajmniej o połowę. Na przybrudzonym sznurku będzie jeszcze cięzej nawet na głowicy 2000. Poza tym głowica 2000 ciągnie 27W. To sporo jak na filtr wewnętrzny. Ta moja jest przy tym słyszalna mimo, że jest wewnątrz akwarium.

Jeśli już bawić się w korpusy to na Twoim miejscu zainwestowałbym 400zł w grundfosa alpha 2 25-40. To wprawdzie 300 stówki więcej niż aquael, ale masz za to pompę, która na 14W bez problemu pociagnie ci 2 równoległe korpusy narurowe i będzie miała większą wydajność niż ta głowica. O różnicy w trwałości i kulturze pracy między grundfosem i aquaelem chyba nie trzeba wspominać.

Opublikowano

Zakup Grundfos' a nie chodzi w grę z powodu zbyt małej powierzchni pod akwarium a do obsługi tylko jednego korpusu to nie ma sensu. Oczywiście przy planowaniu kolejnego zbiornika i nowej szafki nie ma opcji abym nie zrobił filtracji na wspomnianej pompie. O cyrkulator 2000 pytam bo nie muszę w niego inwestować gdyż go posiadam. Rozważam jeszcze ostatnią opcję, czyli zakup kubła hw 303 i zamontowanie na wlocie korpusu.