Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Posiadam statecznik philips el 236. Mam podpiete pod niego 2 świetlówki t8 30W. Chciałbym z jednej zrezygnować.

Schemat jaki widnieje na tym stateczniku:

schematk.png

Mógłby mi ktoś narysować, jakby to wyglądało z jedną świetlówką, tak, by działało i nic się nie spaliło? Moje umiejętnosci związane z elektryka są dokładnie tak profesjonalne, jak wygląd tego schematu, więc proszę o wyrozumiałość.

Opublikowano

To by było najprostsze :) Jednak przed wymianą obudowy ze standardowej na robioną (i wymianą oświetlenia na ledowe) nie chciałbym dodatkowych kosztów ponosić. Jeśli się nie da przerobić, zostanę przy dwóch śwetlówkach.

Opublikowano

A czytałem jego wątek. No i dzięki mojej wrodzonej wiedzy o elektryce (bo nabytej nie posiadam wcale) nie rozumiem nic z tego, co napisał :(

Wiec nie pozostaje nic innego jak zawołać

Kuntaaaa!!!!

Opublikowano

Obawiam się ze będziesz musiał zostawić dwie rury ale żeby jedna tylko działała po prostu odłącz przewód 1 lub 5 (w zależności od tego która ma działać)

Może się udać choć nie musi bo stateczniki elektroniczne mają już to do siebie że czasami działają tylko i wyłącznie przy dwóch sprawnych świetlówkach.

Jak masz jakieś oznaczenie na stateczniku to podaj.

UWAŻAJ BO NA ODŁĄCZONYM PRZEWODZIE MOŻE BYĆ NAPIĘCIE !!!

Jeżeli nie jesteś pewny swoich możliwości, a chcesz odłączyć jedną świetlówkę tylko dlatego że jest za jasno to chyba lepszym rozwiązaniem będzie "przytłumienie" światła np. poprzez owinięcie świetlówek folią aluminiową (nie owijaj końców tak ok 5 cm)

Opublikowano

Zaraz jak wstanę rano, zabiore się za próby :) Jak przeżyję, opiszę (w razie czego - mam próbnik napięcia) co wyszło z tego odłączania.

Edit:

Nic nie wyszło z odłączania kabli. W ruch poszła folia aluminiowa i efekt jest zadowalający.

Dziękuję jeszcze raz za pomoc :)