Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam. To mój pierwszy post więc proszę o wyrozumiałość. Jestem na etapie uruchamiania baniaka 450L. Mam już podłoże ze żwiru 1mm jako dolna warstwa ok 2cm i na tym warstwa bardzo drobnego tzw.0 oraz kilkanaście skałek z piaskowca.

Mam pytanie czy wystarczy filtr wewnętrzny Juwel Bioflow 8.0 ok. 1000 l/h jest to filtr mechaniczno- chemiczny czy lepiej od razu unimax700, ale o tym to wszędzie są pozytywne opinie i każdy zachwala.

Opublikowano
Mam już podłoże ze żwiru 1mm jako dolna warstwa ok 2cm i na tym warstwa bardzo drobnego tzw.0 oraz kilkanaście skałek z piaskowca.
To w/g norm jest piasek nie żwir ;) całość i tak ryby wymieszają a ten bardzo drobny może "pylić", ale już go masz. Umimax sprawdzi się na pewno ale aby oddzielić biologię od mechaniki (w naszym biotopie najlepsze rozwiązanie) proponuję na wloty założyć prefiltry zewnętrzne np. HW 603.
Opublikowano
To w/g norm jest piasek nie żwir ;) całość i tak ryby wymieszają a ten bardzo drobny może "pylić", ale już go masz. Umimax sprawdzi się na pewno ale aby oddzielić biologię od mechaniki (w naszym biotopie najlepsze rozwiązanie) proponuję na wloty założyć prefiltry zewnętrzne np. HW 603.

To jeśli będzie pylić to może to podłoże przerobić i tak mam jeszcze sporo czasu bo nie mam ryb. Czyli będzie unimax 700 i jakiś wewnetrzny aquael i falownik ale nie rozumiem o co chodzi z tymi prefiltrami co mam z tym zrobić.

Opublikowano
To jeśli będzie pylić to może to podłoże przerobić i tak mam jeszcze sporo czasu bo nie mam ryb
Zobaczysz jak podłączysz filtry może będzie ok.

Czyli będzie unimax 700 i jakiś wewnetrzny aquael i falownik ale nie rozumiem o co chodzi z tymi prefiltrami co mam z tym zrobić.
Zamiast wewnętrznego będą właśnie prefiltry które będą pełnić rolę mechaników, falownik się przyda.

Prefiltry montujesz tak jak na fotce stan'a 76

jblzprefiltrem2.jpg

Opublikowano

W tym temacie, jak sam tytuł mówi jest, podstawowy osprzęt. Nie każdy zainwestuje w Unimaxa 700 ;).

Zamiast hw spokojnie mogą być korpusy narurowe.