Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

To nie tak, ryba kilka lat była jak najbardziej OK. Oczywiscie, że gdyby miała taka dolną szczęke jak obecnie, nie przeżyła by w Malawce. Przyjechała do mnie prosto z Afryki ;) nawet w worku opakowanym ichnymi gazetami. Było pewne opóźnienie i ryby nie miały kwarantanny tylko z cargo przewiezione były przez kuriera bezpośrednio do Polski gdzie je odebrałem. Ryba była samcem "beta" i popewnym czasie ( około 3 latach ), zaczęła jej grubieć szczeka. Rosła, rosła i stała się uciążliwa dla ryby ( nie gryzie peryfitonu ) ale nie jest jakaś strasznie nieestetyczna. Ryba miała wywędrować do baniaka kolegi z innymi Luhuchi ale tam były inne Mbuna, które nową rybę na pewno przyjeły by ciepło. Szkoda mi jej i w związku z tym, że to rakowatość i nic nie zmienię, ma u mnie dożywocie ;). Odwdzięcza sie tym, że jest pewnego rodzaju nieprawidłowością w obsadzie. Opisując prawidłowości nie mogę sobie pozwolić na świat idealny i eksperymentuje abym mógł napisać również to co jest złe na podstawie własnych doswiadczeń a nie tylko ze słyszenia.

Bardzo dobrze że wyłaczyłeś mrożonki bo jest ogromna róznica pomiedzy podaniem prawdziwego miecha w mrożonce ( np kryll czy mięso małży ) od podania karmy preparowanej nawet wybitnie mięsnej, ta druga nigdy tak nie obciąża systemu trawiennego i łatwiej jest uniknąć bloatu. Nie zmienia to jednak tego, że ryba dostając tak treściwą karmę i tak winna tyć i obrastać w tłuszczyk. Nie lubię osobiście takich tuczników. Twoje doświadczenia są jednak dla mnie interesujące bo róznież są pewnego rodzaju nieprawidłowością ;) ale to jednak długotrwały proces obserwacji.