Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Kiedy d. compressiceps osiąga dojrzałość płciową?

Od 2 tygodni pływają 3 szt., ~7-9cm. Wszystkie jednakowo srebrne z paskiem. Dziś największa z nich w porze karmienia schowała się w kąt i zaczęła składać ikrę. Co złoży to połyka; czego nie zdąży to gapie połkną. Myślałem, że to będzie samiec, gdyż ganiał 2 pozostałe, a tu masz. Czy to normalne zachowanie? Może wynik stresu (biały piasek i 210W światła)? Parametry wody:

temp 24

pH,7.5-8

NH4,0

no2,0,05

no3,1-5

kh,9

nh3,0

Opublikowano

Wszystko napisze, oby pomogło w odp na postawione przeze mnie pytaniu i wytłumaczenie zachownia.

Obsada się już nazbierała i jest raczej docelowa gatunkowo. Ilościowo będzie redukcja. Wszystkie ryby są max 5cm (poza d. compressicepsami). Pływają po całym akwarium, pokarm chętnie jedzą. Zachowanie ryb nie wzbudza żadnych podejrzeń ani nie nasuwa pytań.

Ryby

dimidiochromis compressiceps - 3szt

nimbochromis venustus 6szt

protomelas taeniolatus 5szt

copadichromis borleyi kadango 5szt

pływają w 840l - 200x70x60h.

Opublikowano

no :) słuszne akwarium :) już się zastanawiałem czyczasem nie 240 albo 112 l.

To, że ryba połyka ikrę - to znaczy, że ją konsumuje? czy że trzyma ją w paszczy?

Przy młodych rybach często dochodzi do tego, że młoda samica nie potrafi donosić ikry - potem się nauczy.

Opublikowano

nie problemem jest złożenie ikry przez samicę, a że brak samca - po prostu ikra nie będzie "zapylona"

Opublikowano
nie problemem jest złożenie ikry przez samicę, a że brak samca - po prostu ikra nie będzie "zapylona"

Zgadzam się! Ale dlaczego samica złożyła ikrę? Mnie uczono, że do tanga trzeba dwojga. Co mogło skłonić samicę? Widziałem sam proces składania i drugiej ryby, która by pobudziała do składania ikry nie było.

Opublikowano

To podobny objaw jak u ssaków ciąża urojona :). Raz widziałem jak moja dominująca samica saulosi gubiła ikrę ku zadowoleniu pozostałych ryb. Nie brała jej do pyska i nie dopuszczała do siebie samca. IMHO u ciebie takie zdarzenie było spowodowane brakiem dojrzałego płciowo samca, a gotowością młodej, niedoświadczonej samicy do tarła.