Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
IMHO max 3 gatunki

hongi, socolofi i red redy trochę przyduże do takiego zbiornika. Ja bym zaproponował saulosi, maingano, sprengerae. To wg mnie bardzo dobre i ładne zestawienie.

Proponujesz masywniejsze,wieksze msobo! a odradzasz trzymania hongi ?Widziales tego osobnika w 240L o wymiarach 15cm bo ja przez okres 5lat hodowli ich w 300 widywalem samce 10-12cm.

Co do redzika uwazam ze 240l jest to minimum dla tej ryby.

• 3 tygodnie później...
Opublikowano

Witam,

po przeanalizowaniu wszystkich + i - zdecydowałem się na charakterystyczny gatunek Demasoni ;)

Wpuściłem 11 szt. młodzieży ( podziękowania dla Harnasia ;) ), Do tego dojdzie 1+6 półtorarocznych Demonków.

I moje ostatnie pyt. czy do zbiornika 240l dorzucić Msobo Magunge czy zostać przy jednogatunkowym ?

Jak duży rośnie w hodowli Msobo Magunga ?

Opublikowano

Do demasoni możesz dopuścić M.interruptus.

Nie będzie problemu z dietą, a w 240l znajdzie się miejsce na rewiru dla samców obu gatunków.Ryby małe, więc nie będzie efektu "przerośniętej ryby" ;)

Msobo dorasta do ok.12-13cm.

Jednak ja bym do tak małego akwa ich nie pchał ze względu na agresję wewnątrzgatunkową samic.

Opublikowano

Chyba zaczynamy popadać ze skarajności w skrajnoś z Msobo magunga w 240l i to jeszcze razem z domonkami. Nagle wszystkim nie pasuje msobo w 240, co od tylu lat było ok. A te ryby nie zmieiły swej genetyki i nie stały się mutantami i nie porosły do jakiś kolosalnych rozmiarów. Nasze msobo jest jakie jest od początku istnienia. Jesteśmy zaaferowani msobo a nie patrzymy że polecane są FF, które rosną nikt nie wie jakie duże i nikt nie wie jakie są agresywne. A tego nie widzimy i czy to nie jest dziwne

Msobo 1+4 plus 10 demasonków jest ok.

Opublikowano

W żadną skrajność nie popadamy.Po prostu inter jest lepszym towarzyszem dla demonka w takim baniaku.Po co narażać się na straty , które i tak będą wśród demasoni.Sam wiesz jak nieobliczalne są samice msobo.No i msobo potrzebuje mięska, przy interruptusie i demasoni dietę masz tą samą.

Opublikowano

Dzięki Panowie za podpowiedź ;)

W takim razie na tę chwilę zostawiam :

- Demasoni - 11 szt. młodzież

- Demasoni - 1+6 dorosłych

A czas pokaże czy dołożyć ewentualnie M.interruptus.

• 2 miesiące temu...
Opublikowano

Witam,

dzięki waszej pomocy w moim baniaczku goszczą :

- Pseudotropheus Demasoni - 20 szt.

- Melanochormis Interruptus - 11 szt.

Czas pokaże co się wyklaruje ;) Wg moich obserwacji obydwa gatunki na tę chwilę nie wchodzą sobie w drogę. Interruptus idealnie wypełnia "lukę" po Demasoni, które przywiązuje się do kawałka rewiru, chowając się pomiędzy kamolami. Melanochromis natomiast odważnie pływa na przodzie baniaczka ;)

Raz jeszcze dzięki Panowie za odpowiednie dobranie obsady.